Procurorul General al SUA, prima declarație despre perchezițiile FBI la locuința lui Donald Trump. A cerut desecretizarea mandatului

sursa foto: oregonlive.com

Procurorul General al Statelor Unite a susținut o scurtă declarație de presă pe tema perchezițiilor la clubul fostului președinte Donald Trump, din statul Florida. Este prima luare de poziție a unui oficial din Departamentul Justiției, la trei zile după ce chiar fostul președinte anunța că este percheziționat.

Declarația integrală a procurorului Procurorul General al Statelor Unite, Merrick Garland: ”Chiar în acest moment, Departamentul de Justiție (DoJ) a cerut unei instanțe să desecretizeze mandatul de percheziționare a proprietății, datorită interesului public substanțial. DoJ nu a făcut comentarii publice în ziua respectivă. În schimb, fostul președinte a confirmat public perchezițiile în acea zi.

Mandatul pentru percheziționare a fost autorizat de către o instanță federală, în urma stabilirii unei cauze probabile. Copii ale mandatului și inventarului de obiecte ridicate de FBI au fost furnizate consilierilor fostului președinte, care se afla la locație în momentul respectiv.

Aderarea sinceră la statul de drept este fundamentul Departamentului de Justiție și al democrației noastre. Respectarea statului de drept înseamnă aplicarea legii, fără frică sau favoruri. O mare parte din muncă ne-o desfășurăm departe de ochii publicului, pentru a proteja americanii și pentru a nu compromite anchetele.

Eu personal am luat decizia de a cere un mandat de percheziție instanței de judecată. Departamentul nu a luat această decizie cu ușurință. Unde este cu putință, căutăm soluții mai puțin intruzive ca alternative la percheziții.

Nu voi rămâne tăcut când când integritatea FBI este atacată pe nedrept. Bărbații și femeile din Departamentul de Justiție sunt persoane dedicate și se pun în slujba poporului. În fiecare zi, protejează cetățenii de crime violente, de terorism și de alte amenințări, în timp ce își pun propria siguranță în pericol. Sunt onorat să lucrez cu ei”.