Rusia ascute tonul în lupta financiară cu Occidentul: ‘Bineînțeles că vom da în judecată’

sursa foto: digi24

Rusia amenință cu acțiuni în justiție dacă Occidentul va încerca să o forțeze să intre în incapacitate de plată, a spus luni ministrul de finanțe Anton Siluanov pentru ziarul pro-Kremlin Izvestia, ascuțind tonul Moscovei în lupta sa financiară cu Occidentul, relatează Reuters.

„Bineînțeles că vom da în judecată, pentru că am luat toate măsurile necesare pentru a ne asigura că investitorii își primesc plățile”, a spus Siluanov.

„Vom prezenta în instanță documentele care confirmă eforturile noastre de a plăti atât în valută, cât și în ruble. Nu va fi un proces ușor. Va trebui să ne dovedim foarte activ cazul, în ciuda tuturor dificultăților”, a adăugat el.

Siluanov nu a detaliat opțiunile legale ale Rusiei, potrivit Mediafax. Rusia riscă să intre în incapacitate de plată pentru prima dată după mai bine de un secol, după ce la începutul acestei săptămâni a făcut aranjamente pentru a efectua o rambursare a unei obligațiuni internaționale în ruble, chiar dacă plata era scadentă în dolari americani.

Săptămâna trecută, Siluanov a declarat că Rusia va face tot posibilul pentru a se asigura că își plătește creditorii.

„Rusia a încercat cu bună credință să plătească creditorii externi. Cu toate acestea, politica deliberată a țărilor occidentale este de a crea în mod artificial, prin toate mijloacele, o incapacitate de plată”, a spus ministrul rus.

Siluanov a declarat că datoria externă ale Rusiei se ridică la aproximativ 20% din totalul datoriei publice, de aproximativ 21.000 de miliarde de ruble (261,7 miliarde de dolari). Din această sumă, aproximativ 4.500-4.700 de miliarde de ruble reprezentau pasive externe.

Rusia nu a mai intrat în incapacitate de plată după revoluția din 1917, dar obligațiunile sale au apărut acum ca un punct fierbinte în lupta economică cu țările occidentale.

O intrare în incapacitate de plată era de neimaginat până de curând, Rusia beneficiind de o recomandare de investiție în perioada premergătoare invaziei în Ucraina. Sacțiunile occidentale impuse după invazia din Ucraina au schimbat însă acest lucru.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.