Şefa Comisiei Europene, lista măsurilor pentru criza energetică: ‘Este greșit să realizăm venituri și profituri record extraordinare beneficiind de război și pe spinarea consumatorilor noștri’

sursa foto: digi24

Comisia Europeană a prezentat miercuri o serie de propuneri pentru a limita creșterea prețurilor la energie care a zguduit Europa în urma invaziei Rusiei în Ucraina, subliniind în același timp că solidaritatea UE cu Kievul va fi „de nezdruncinat”, scrie Reuters.

Prețurile la energie și inflația au crescut vertiginos în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, deoarece Moscova a redus livrările de gaze ca răspuns la sancțiuni, ceea ce i-a determinat pe unii, în special pe cei de extremă dreapta, să susțină că sancțiunile afectează mai mult UE și ar trebui să fie atenuate.

Von der Leyen, ale cărei propuneri pentru a ajuta gospodăriile și companiile europene includ impunerea de reduceri ale consumului de energie electrică în întregul bloc, a declarat că blocul lucrează pentru a proteja gospodăriile și companiile.

Una din propuneri privește limitarea veniturilor companiilor de electricitate cu costuri reduse, pentru a obliga firmele producătoare de combustibili fosili să împartă profiturile pe care le obțin din creșterea prețurilor la energie.

„În aceste vremuri, este greșit să realizăm venituri și profituri record extraordinare beneficiind de război și pe spinarea consumatorilor noștri. În aceste vremuri, profiturile trebuie să fie împărțite și canalizate către cei care au cea mai mare nevoie”, a declarat ea.