Semnal bun venit din SUA: Inflaţia a început să scadă

sursa foto: pixabay

Prima veste bună din America: Inflaţia a început să scadă, ajungând 7,7% în octombrie faţă de 8,2% în septembrie. Bursele cresc accelerat după anunţ, iar dolarul se relaxează. Indicele Dow a deschis în creştere cu 2,74%.

Inflaţia din SUA a scăzut în octombrie cu mai mult decât se preconiza, dând un semnal că cele mai accelerate creşteri de preţuri din ultimele decenii se diminuează, oferindu-le oficialilor Rezervei Federale posibilitatea de a încetini majorările abrupte ale ratelor dobânzilor, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

Indicele preţurilor de consum a crescut cu 7,7% faţă de anul precedent, cel mai mic avans anual de la începutul anului şi în scădere faţă de 8,2% în septembrie, potrivit unui raport al Departamentului Muncii publicat joi. Preţurile de bază, care exclud alimentele şi energia şi sunt considerate un indicator de bază mai bun al inflaţiei, au avansat cu 6,3%, retrăgându-se de la un maxim al ultimilor 40 de ani înregistrat în luna precedentă.

Indicele de bază al preţurilor de consum a crescut cu 0,3% faţă de luna precedentă, în timp ce IPC general a avansat cu 0,4%. Ambele creşteri, precum şi creşterile lunare au fost sub mediana estimărilor economiştilor.

În timp ce decelerarea preţurilor de bază este o veste binevenită, inflaţia rămâne mult prea ridicată pentru a fi confortabilă pentru Fed. Preşedintele Jerome Powell, care a declarat la începutul acestei luni că oficialii trebuie să vadă un model consistent de inflaţie lunară mai slabă, a indicat, de asemenea, că ratele dobânzilor vor atinge probabil un vârf mai ridicat decât au prevăzut anterior factorii de decizie.

După publicarea cifrelor privind inflaţia s-a declanşat o revenire puternică atât a cotaţiilor futures ale acţiunilor, cât şi a obligaţiunilor de trezorerie, în timp ce dolarul american s-a relaxat.

Contractele futures pe Dow Jones au crescut cu 820 de puncte, sau 2,5%, la 33.347 de puncte, după publicarea datelor la 33.347. Futures pe S&P 500 au crescut cu 112 puncte, sau 3%, la 3.867. Futures pe Nasdaq 100 au crescut cu 406 puncte, sau 3,8%, la 11.237. Între timp, randamentele Trezoreriei au scăzut, trăgând dolarul în jos odată cu ele. Randamentele trezoreriei se mişcă invers faţă de preţuri. Randamentul obligaţiunii pe 10 ani a scăzut cu 22 de puncte, sau 5,4%, la 3,930%. Indicele ICE al dolarului american, un indicator al puterii dolarului în raport cu un coş de rivali, a scăzut cu 0,5%, la 109,95.