SUA vor trimite Ucrainei sisteme de rachete avansate. Cum explică Biden decizia

sursa foto: digi24

Președintele american Joe Biden a anunțat că Statele Unite vor trimite Ucrainei sisteme de rachete avansate, inclusiv sisteme HIMARS, și muniții ghidate. În schimb, acestea nu vor putea fi folosite pentru a lovi Rusia, conform Politico. Președintele american și-a explicat decizia într-un editorial de opinie publicat în cotidianul The New York Times.

Statele Unite „vor furniza ucrainenilor sisteme de rachete şi muniţii mai avansate, care le vor permite să lovească cu mai multă precizie ţinte cheie de pe câmpul de luptă din Ucraina”, a scris preşedintele Joe Biden într-un articol pentru New York Times, publicată marţi, potrivit AFP.

Conform unui înalt oficial de la Casa Albă  este vorba despre sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS. Acestea reprezintă lansatoare de rachete multiple și sunt montate pe blindate uşoare.

În ceea ce privește echipamentele furnizate armatei din Ucraina, acestea ar avea o rază de acţiune de aproape 80 de kilometri. Astfel că, nu sunt sisteme cu rază foarte lungă de acţiune, de câteva sute de kilometri. Echipamentele au o  valoare totală de 700 de milioane de dolari.

„Obiectivul Americii este simplu: Vrem să vedem o Ucraină democratică, independentă, suverană și prosperă cu mijloacele de a descuraja și a se apăra de orice agresiune suplimentară”, a notat Joe Biden, subliniind că „nu căutăm un război între NATO și Rusia”.

Președintele Americii a explicat că doreşte ca Ucraina să fie „în cea mai puternică poziţie posibilă” în cazul unor negocieri cu Rusia. De asemenea, Biden a mai precizat faptul că: „Nu încurajăm Ucraina şi nu oferim Ucrainei mijloacele de a lovi în afara graniţelor sale”.

Joe Biden a fost mereu atent să nu trimită arme care să pună Statele Unite într-o situaţie de conflict alături de Ucraina, de la începutul războiului.

Preşedintele democrat a mai anunțat că, într-un moment în care Ucraina întâmpină  o ofensivă rusă  în estul ţării,  „nu va face presiuni asupra guvernului ucrainean, în privat sau în public, pentru a face concesii teritoriale”, se mai arată în articolul apărut în New York Times.