„Teroarea nucleară” continuă la Zaporojie. Zelenski avertizează: Lumea riscă un dezastru dacă luptele nu se opresc

sursa foto: captura video

Ucraina a cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei şi a subliniat consecinţele catastrofei de la cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporojie, unde au avut loc noi bombardamente în apropiere, potrivit Reuters.

Lumea riscă un dezastru dacă luptele nu se opresc. Oficiali ucraineni şi ruşi au făcut schimb de acuzaţii cu privire la cine este responsabil pentru atacurile din apropierea centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a avertizat pe soldaţii ruşi că, dacă vor ataca locul din oraşul Enerhodar, acum controlat de ruşi, sau îl vor folosi ca bază pentru a trage, atunci vor deveni o „ţintă specială”.

„Dacă prin acţiunile Rusiei se produce o catastrofă, consecinţele ar putea să-i lovească pe cei care pentru moment tac”, a spus el într-un discurs târziu, luni seara, cerând noi sancţiuni asupra sectorului nuclear al Rusiei.
„Dacă acum lumea nu dă dovadă de putere şi hotărâre pentru a apăra o centrală nucleară, va însemna că lumea a pierdut. Cedează şantajului nuclear. Şi acesta poate fi un precedent pe care îl vor vedea alţi terorişti. Mai există o şansă de a preveni această înfrângere”, a precizat preşedintele ucrainean.

„Trebuie să trecem de la discuţii şi apeluri la noi sancţiuni dure împotriva Rusiei, împotriva Rosatom şi a întregii industriei nucleare a statului terorist. Toate trupele ruse trebuie retrase imediat din fabrică şi din zonele învecinate fără nicio condiţie”, a cerut Zelenski.