Testamentul reginei Elisabeta a II-a, sigilat şi încuiat într-un seif pentru cel puţin 90 de ani
Testamentul Reginei Elisabeta a II-a, în cazul în care ar putea fi văzut de public, ar oferi informaţii despre averea suveranei britanice, însă, spre deosebire de actele asemănătoare ale cetăţenilor britanici obişnuiţi, testamentul va fi sigilat și încuiat într-un seif pentru cel puţin 90 de ani, relatează Reuters.
De peste un secol, în cadrul casei regale britanice a funcționat o convenție care spune că, după moartea unui membru al familiei, curțile trebuie să îi sigileze testamentul. Astfel, spre deosebire de un testament al unei persoane obișnuite, acesta nu va fi deschis inspecției publice. Conform deciziei, în 90 de ani va avea loc un proces privat în cadrul căruia se va lua decizia dacă testamentul poate fi deschis.
Practica sigilării testamentelor monarhilor din Marea Britanie datează din 1910 de la moatea prințul Francis de Teck, stră-străbunicul reginei Elisabeta a II-a.
În 2007, Robert Brown, care pretindea că este fiul nelegitim al lui Prințesei Margareta, dorea acces la testamentul ei. Dar instanța a considerat dovada lui nesemnificativă și l-a refuzat.
Publicul a aflat pentru prima dată despre această practică cu voința membrilor familiei regale abia în 2021. Apoi, executorul testamentului, Andrew Macfarlane, i-a cerut șefului Diviziei pentru Familie a Înaltei Curți din Londra să sigileze testamentul Prințului Philip.
Judecătorul a decis că testamentul ar trebui într-adevăr să fie sigilat, dar a decis să publice decizia sa pentru a oferi publicului o idee despre procedură. Atunci judecătorul a anunțat pentru prima dată existența unui seif care conține testamente regale.
Pe lângă documentul care atestă ultima voință a soțului monarhului britanic, acest seif deține și 32 de testamente ale altor membri de rang înalt ai familiei regale.