Vladimir Putin dispus la negocieri, după ce Joe Biden a sugerat o anumită deschidere

sursa foto: digi24

Preşedintele Vladimir Putin este deschis la discuţii privind o posibilă soluţionare a conflictului din Ucraina, dar refuzul Statelor Unite de a recunoaşte teritoriile anexate ca fiind ruseşti împiedică căutarea unui potenţial compromis, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

„Preşedintele Federaţiei Ruse a fost mereu, este şi rămâne deschis negocierilor în scopul asigurării intereselor noastre”, a declarat Dmitri Peskov.

Însă Peskov a precizat că refuzul Washingtonului de a recunoaşte „noile teritorii” ale Rusiei blochează acţiunile de a ajunge la un compromis. „Acest lucru complică semnificativ căutarea unei baze comune pentru discuţii”, a subliniat Peskov.

De altfel, reprezentantul Kremlinului a notat că poziţia Washingtonului sugerează că negocierile sunt posibile doar dacă armata rusă se retrage din Ucraina.

„În esenţă, Biden a spus acest lucru. A spus că negocierile sunt posibile doar după ce Putin pleacă din Ucraina. În acelaşi timp, este important să specificăm acest lucru: preşedintele Putin a fost, este şi rămâne deschis contactelor, negocierilor. Sigur că cel mai de preferat mod de a ne atinge interesele este prin mijloace paşnice, diplomatice”, a subliniat Dmitri Peskov.

Preşedintele american Joe Biden a declarat joi că este dispus să vorbească cu Putin dacă şeful Kremlinului caută o modalitate de a pune capăt războiului, dar că Putin nu a indicat încă acest lucru.

„Nu am planuri imediate de a-l contacta pe domnul Putin. Domnul Putin este – trebuie să îmi aleg foarte bine cuvintele – sunt pregătit să vorbesc cu domnul Putin dacă el va avea un interes să decidă că vrea oprirea acestui război. Nu a făcut acest lucru deocamdată. Dacă va fi cazul de aşa ceva, în consultări cu prietenii mei din Franţa şi din NATO, voi fi bucuros să mă aşez la discuţii cu Putin pentru a vedea ce vrea, ce are în minte. Nu a făcut acest lucru deocamdată”, a afirmat Biden, potrivit Casei Albe.