Vladimir Putin ‘scoate de la naftalină manualul din 2014’. Avertismentul serviciilor secrete din SUA

sursa foto: digi24

Rusia pregătește terenul pentru anexarea de teritoriu ucrainean și instalează oficiali intermediari ilegitimi în zonele de acolo pe care le controlează, deoarece caută să exercite control total asupra câștigurilor teritoriale din estul statului invadat, spune Casa Albă, potrivit Reuters.

Dezvăluind informații ale Statelor Unite, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a declarat într-un briefing de presă de la Casa Albă că rușii se pregătesc să instaleze oficiali intermediari, să introducă rubla ca monedă standard și să îi forțeze pe locuitori să aplice pentru cetățenie.

„Avem informații astăzi (…) pe care le putem împărtăși cu voi despre modul în care Rusia pune bazele pentru anexarea teritoriului ucrainean pe care îl controlează, într-o încălcare directă a suveranității Ucrainei”, a afirmat John Kirby.

Aceeași tactică a fost folosită și în 2014, când Rusia a anunțat că a anexat Peninsula Crimeea, spune oficialul american. Comunitatea internațională consideră că anexarea este ilegitimă.

„Vrem să fie clar pentru poporul american. Nimeni nu se lasă păcălit de acest lucru. (Președintele rus Vladimir Putin) scoate de la naftalină manualul din 2014”, a adăugat Kirby.