Ne așteaptă o iarnă grea! Europa trebuie să reducă consumul de gaze cu 15% – propunerea care vine de la Comisia Europeană

sursa foto: pixabay

Comisia Europeană a prezentat miercuri Planul european de reducere a cererii de gaze, ce are ca scop reducerea consumului de gaz cu 15% până în primăvara următoare.

Reducerea consumului de gaz ar urma să asigure menținerea unui stoc adecvat pentru la iarnă, când cererea de gaz va fi mai crescută. Propunerea vizează toți consumatorii europeni, administrațiile publice, gospodăriile, proprietarii de clădiri publice, furnizorii de energie și industria statelor UE.

„Dacă acționăm acum, vom reduce impactul negativ asupra PIB-ului (Uniunii Europene, n.r.), prin evitarea acțiunilor neplanificate într-o situație de criză viitoare. Totodată, pașii luați din timp extind eforturile (Uniunii Europene, n.r.) pe termen lung de a atenua grijile de pe piață și volatilitatea prețurilor, dar și de a permite o mai bună proiectare a unor măsuri specifice, eficiente din punct de vedere al costurilor, ce protejează industria”, se arată în comunicatul publicat pe site-ul CE.

În introducerea sa, Planul avertizează că Europa se confruntă cu posibilitatea unei penurii de gaz cauzată de incertitudinea furnizării din partea Moscovei.

Spania nu sprijină această propunere, a declarat ministrul spaniol pentru tranziţia ecologică, Teresa Ribera, într-o conferinţă de presă, exprimându-şi regretul că această măsură nu a făcut obiectul unei dezbateri în prealabil.

„Ne vom opune impunerii unor obligaţiilor care depăşesc, ca eforturi, ceea ni se potriveşte”, a asigurat ea.