Zelenski îl denunță pe Macron: ‘Ne-a cerut să renunțăm la unele teritorii. Nu este corect!’

sursa foto: capital.ro

Volodimir Zelenski a venit cu o primă reacție după ce Emmanuel Macron i-a sugerat președintelui ucrainean să renunțe la mai multe teritorii pentru a putea ajunge la un acord de pace cu Rusia. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru televiziunea RAI.

„Să ne propună să renunțăm la ceva în ceea ce privește suveranitatea noastră pentru a salva fața președintelui rus Putin nu pare un lucru corect din partea unor lideri”, a spus el.

„Nu suntem pregătiți să salvăm fața cuiva plătind cu teritoriile noastre, nu cred că este corect”, a insistat liderul ucrainean, numind propunerea ce-i fusese făcută  „timp pierdut”.

Zelenski a recunoscut că va fi dificil să dea afară Rusia din părțile Ucrainei pe care le controla înainte de război, cum ar fi Crimeea și alte teritorii estice.

Potrivit liderului ucrainean, condiția „minimă” pentru a participa la discuții de pace cu Putin ar fi retragerea forțelor ruse de pe terenurile luate în ultimele săptămâni. „Desigur, ei ar vrea să  rămână, din păcate, pe alte teritorii ocupat”, a adăugat el.

Atât înainte, cât și după izbucnirea războiului, Macron a încercat de mai multe ori să medieze între Kiev și Moscova, acționând și în calitate de deținător al președinției rotative a Uniunii Europene.