Amânarea ratelor i-a luat prin surprindere pe economiști. Precizările lui Nicolae Ciucă

sursa foto: digi24

Decizia Guvernului de a aproba măsura amânării cu până la nouă luni a ratelor la creditele bancare în cazul clienţilor cu probleme a luat prin surprindere economiștii, care se aşteptau la aprobarea unui eventual moratoriu de amânare a ratelor după o perioadă mai mare de analiză. Premierul Nicolae Ciucă a precizat, marţi, că măsura amânării ratelor la bănci a fost discutată cu guvernatorul BNR şi ministrul de Finanţe.

„Criteriile tehnice pe care le vom face publice urmează să fie stabilite. Cert este că, la nivelul coaliţiei, s-a luat decizia să avem această OUG”, a afirmat premierul.

Potrivit acestuia, a fost stabilită o perioadă de 9 luni „pentru că a fost o decizie similară şi ea a fost aplicată tot pentru 9 luni”.

Întrebat dacă cei care amână ratele vor ajunge să plătească dobândă la dobândă, premierul a precizat: „Este vorba despre dobândă la dobânda în care nu se plăteşte împrumutul. Această dobândă poate fi transferată în plata împrumutului pe perioada de derulare a acestuia, deci pe mai mulţi ani”.