Ambasadorul Emil Hurezeanu, despre blocarea României în Schengen: ‘Rana a fost inflamată. Se caută soluții de cicatrizare’

sursa foto: istockphoto

Diplomații români încearcă pe toate căile să convingă Austria să accepte aderarea României la spațiul de liberă circulație în acest an. Deocamdată, discuțiile au loc la nivel de miniștri și ambasadori.

Este de așteptat ca premierul și președintele României să intervină în acest joc politico-diplomatic, odată ce detaliile tehnice vor fi stabilite între părți.

„În această situație, cred că așa cum văd lucrurile acum, relația (româno-austriacă) nu poate decât să evolueze, să se normalizeze. Existe intenții din partea noastră și din partea austriacă. (…) Relațiile dintre cele două ministere de Interne au fost întotdeauna foarte bune, foarte cordiale. Mă întreb dacă Ministerul Austriac de Interne avea relații mai susținute cu un alt partener din spațiul Schengen, nu din afara spațiului Schengen. Responsabilii diverselor domenii din Ministerul de Interne, din Poliția de Frontieră se vizitau. Au fost conferințe de presă comune la care au vrut neapărat să fie de față și cei doi miniștri atunci când, prin concursul părții române, al Poliției Române de Frontieră, au fost descoperite călăuze și așa mai departe. Șeful Schengen din Ministerul de Interne al României a fost decorat cu unele dintre cele mai mari decorații de către președintele Republicii Austria, în prezența înalților demnitari din Austria. (…) Aparatul președintelui și aparatul ministrului de Externe. Știu foarte bine care sunt pașii și cum trebuie reglate toate acestea. Mica mea contribuție ar putea fi ca, dincolo de aparatul diplomatic sau din ministerele de Interne – că oricum se vor întâlni și experții din cele două ministere… Eu însumi am o întâlnire programată cu ministrul de Interne, cu primul adjunct al ministrului de Externe în următoarele 10 zile. Deci cu asta ne ocupăm, asta trebuie făcut. Rana a fost inflamată, după aceea pansată și încet, încet, trebuie să găsim soluții de cicatrizare”, a spus Emil Hurezeanu, la Antena3 CNN.