Ambasadorul Iranului la Bucureşti, convocat de urgență la MAE

sursa foto: newsdiaspora

Ambasadorul Iranului la Bucureşti a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) după executarea a doi protestatari iranieni, pentru a i se transmite că România condamnă aplicarea pedepsei capitale.

„În contextul executării prin spânzurare, la 7 ianuarie 2023, a doi protestatari iranieni, ambasadorul Republicii Islamice Iran la București a fost convocat la sediul MAE marți, 10 ianuarie 2023, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, pentru a i se transmite în mod oficial condamnarea fermă de către România a aplicării pedepsei capitale, în orice circumstanțe, și, în mod cu atât mai reprobabil, a practicii executărilor prin spânzurare a protestatarilor de către Republica Islamică Iran”, a anunțat MAE.

Diplomații români și-au exprimat îngrijorarea față de modul în care autoritățile iraniene reacționează la protestele din țară.

„Cu prilejul convocării, la nivel de director general politic din MAE, au fost reiterate îngrijorările profunde la nivelul MAE, al instituțiilor democratice și al societății civile din România, provocate de continuarea încălcărilor drepturilor omului în Republica Islamică Iran, inclusiv condamnarea protestatarilor din motive politice, în absența unui proces echitabil, în contextul manifestațiilor la nivel național declanșate în septembrie 2022, în urma decesului în arest al tinerei Mahsa Amini. A fost făcut un apel la stoparea încălcărilor drepturilor omului”, a mai anunțat MAE.

Totodată „MAE a reamintit ambasadorului Republicii Islamice Iran la București Concluziile Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene din 12 decembrie 2022, cu accent pe toate aspectele problematice care nu au primit un răspuns constructiv din partea autorităților de la Teheran.” A fost subliniat că respectivele aspecte din concluziile adoptate de către Consiliul UE rămân valabile și că nerezolvarea acestora are un impact negativ asupra relațiilor cu UE, au precizat reprezentanții MAE.