Cad capete la CE Oltenia! Ministrul Energiei a cerut noi demiteri după accidentul în care au murit trei mineri

sursa foto: gov.ro

Ministrul Energiei Virgil Popescu a cerut Consiliului de supraveghere al CE Oltenia eliberarea din functie a doi membri ai Comitetului director al companiei, în baza rezultatelor preliminare ale controlului facut de Corpul de Control al ministerului. Pe lângă plecarea președintelui Comitetului director Daniel Burlan și a lui Marius Negru, membru al Comitetului director, Popescu a cerut și eliberarea din funcții a mai multor persoane care au legături cu accidentul petrecut săptămâna trecută, în care au murit trei persoane.

Este vorba de responsabili din Directia Comercială, de persoanele care au întocmit caietele de sarcini pentru achiziția de servicii de transport, a celor responsabili de reabilitatrea drumurilor de acces spre cariere, precum și a coordonatorului activității de protecție a muncii.

„Raportul preliminar va fi trimis CE Oltenia. Practic, responsabilităţile în cadrul tragediei de la Jilţ Sud sunt în curs de anchetare. Noi nu facem anchetare penală. Vreau să subliniez această diferenţa între această anchetă penală şi administrativă”, a spus ministrul.

„În urma raportului preliminar aş vrea să vă prezint concluziile. Voi solicita Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia eliberarea din funcţie a directorului general, respectiv a domnului Daniel Burlan şi Marius Negru.

Punerea în pericol a vieţilor unor angajaţi este inacceptabilă. Din păcate, acest lucru s-a întâmplat la CE Oltenia şi folosirea unor maşini vechi de 40 de ani este inadmisibilă. Gradul de uzură este conform duratei”, a spus Popescu.

Trei persoane au murit și 10 au ajuns la spital în urma accidentului produs la exploatarea minieră Mătăsari din județul Gorj. Potrivit CE Oltenia, marți, în jurul orei 13.00, în perimetrul carierei Jilț Sud, personalul care a participat la intervenția mecanică la Excavatorul 1400-05 a urcat într-un mijloc auto pentru a se deplasa la sediu. În timpul coborârii pe o pantă, înaintea podului de traversare a transportatorului cu banda T 204, autovehiculul a derapat pe pod și a căzut peste transportor, impactul soldându-se cu 16 victime. Printre acestea se numără 14 salariati ai CE Oltenia, din care 3 au decedat.

În urma evenimentului, mai multe presoane, printre care directorul Sucursalei Miniere și șeful Carierei Jilț Sud, au fost schimbate din funcție sau au demisionat.

Premierul Nicolae Ciucă a cerut măsuri concrete atât împotriva celor care se fac vinovați de producerea accidentului, cât și măsuri concrete pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă în Complexul Energetic Oltenia, după accidentul de marți, de la exploatarea minieră Mătăsari din județul Gorj.