Eurodeputat român: ‘Consiliul European poate întoarce decizia JAI. Abordarea de copil țâfnos nu ajută România’

sursa foto: istockphoto

Consiliul European poate întoarce decizia Consiliului JAI în dosarul Schengen, declară la RFI eurodeputatul Renew Europe Dragoș Pîslaru, membru al partidului REPER. El crede pe de altă parte că îndemnurile românilor la boicotarea produselor austriece nu ajută la nimic. Reacția acestuia vine după ce Austria a blocat în Consiliul Justiție și Afaceri Interne aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Dragoș Pîslaru explică la RFI cum ar putea fi întoarsă decizia: ”Vreau să fie clar pentru toată lumea că pe 15 decembrie, Consiliul European poate întoarce această decizie și vreau să explic cum poate, pentru că evident, nu se poate substitui Consiliului JAI, dar dacă în concluziile, deci e vorba de minuta, de concluziile oficiale ale Consiliului se menționează o frază în care să se spună ceva de genul România și Bulgaria trebuie să adere la Schengen în 2023, fără să se spună exact cum, că acestea sunt prerogative de discuție într-adevăr la un alt nivel, dar dacă se spune doar atât, România și Bulgaria trebuie să intre în 2023, este suficient pentru a întoarce decizia Consiliului. Prin urmare, toate eforturile diplomatice și asta cel puțin delegația noastră REPER/Renew încearcă să facă în perioada următoare, să discute despre această soluție, care este la îndemâna șefilor de state și de Guvern și noi încercăm cumva să o promovăm în rândul șefilor de state pe care-i avem în grupul nostru politic, dar trebuie cumva ca și la nivel guvernamental această opțiune să fie pusă pe masă și împinsă cu tărie. Și asta întoarce practic decizia, pentru că apoi este suficient ca să existe o înțelegere, inclusiv cu Austria, pentru a evita un alt vot și a pune, cum se numește, pe partea A, deci fără discuții, pur și simplu procedura și calendarul admiterii”.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat la Digi24 că ”de acum, România are obligația să dea veto oricărui interes al Austriei în Uniunea Europeană”.

Eurodeputatul Renew Europe Dragoș Pîslaru spune că asemenea atitudini nu ajută: ”În general, această politică de retorsiune, de represalii, este o politică ce nu te duce foarte departe. Ce trebuie să faci este să te folosești de amenințarea că ai putea să faci acest lucru, dar nu să ajungi să-l faci. În politică, există poduri pe care trebuie să nu ți le rupi. O astfel de abordare de tip copil țâfnos și supărat pe lume din partea României nu ajută atât de mult cum cred unii, că gata, acum batem cu pumnul în masă și ne cerem respectul. Respectul se câștigă în timp și prin faptul că ești parte a procesului de decizie la orice decizie, nu că stai și aștepți să vezi ce decid granzii Europei și după aceea te decizi și tu. Deci din acest punct de vedere, reacțiile acestea legate de a nu mai cumpăra produse austriece, de a nu mânca șnițel, de a nu mai asculta Mozart sunt niște copilării”.