Gabriela Firea, noi acuzații la adresa lui Nicușor Dan: ‘Încă o minciună prin omisiune’

Sursa foto: Gabriela Firea / Facebook

Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea susține, luni, că primarul Nicuşor Dan „resuscitează” tema finanţării turismului în Capitală, uitând că nu există legislaţie specifică pentru asigurarea transferului taxei de oraş plătită de turişti, şi îl acuză că a minţit prin omisiune.

„A mințit și când a spus că bucureștenii nu vor plăti taxe mai mari. În locul salariului de 1.400 de euro promis în campanie, oamenii s-au ales cu și mai multe biruri pentru ei sau pentru afacerile lor. În goana unui câștig bazat pe minciuni și fraude a aruncat cu promisiuni. Adevărul s-a arătat după campanie: noul primar a scumpit de trei ori călătoria cu transportul în comun, prețul parcărilor de reședință e mai mare și de opt ori și acum, Nicușor Dan propune majorarea taxei de oraș pentru turiștii care vizitează Capitala.
Primarul „resuscitează” tema finanțării turismului în Capitală uitând că nu există legislație specifică pentru asigurarea transferului taxei de oraș plătită de turiștii care vizitează capitala țării. Încă o minciună prin omisiune a lui Nicușor Dan!
Înființată în 2014, înainte de începutul mandatului meu de Primar General, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului a pus pentru prima oară la aceeași masă actorii importanți din zona de turism din București, de la mediul de afaceri la instituții muzeale și administrație locală. Iar întâlnirile au fost organizate constant, promovarea turistică a capitalei fiind o prioritate a mandatului meu prin coordonarea public/privat a politicilor publice din domeniu.
Chiar dacă în 2022 există o lege a Organizațiilor de Management a Destinației, organisme care au rolul de motor de promovare a activității turistice într-o anumită zonă geografice, aceasta încă nu are norme de aplicare.
Primarul general Nicușor Dan propune majorarea taxei turistice la 2%, după ce s-a prefăcut că își dorește să-i ajute pe hotelieri și să stimuleze turismul. Cu alte cuvinte, marea lui realizare e că mărește o taxă turistică, a cărei bani oricum nu îi poate transfera legal la asociație, pentru că nu există norme de aplicare.
Iar dacă vremelnicul Nicușor Dan vrea să facă ceva în domeniu ar fi bine să se inspire din ceea ce administrația mea a pus deja în practică. De exemplu, în mandatul meu a fost votat primul program multianual pentru promovarea turismului în Bucuresti. Planul s-a aplicat până în 2020. Vara aceasta, nici autobuzele turistice nu au mai circulat în București”, scrie Firea pe Facebook.