Gest de reconciliere! Klaus Iohannis îl retrimite pe ambasadorul Emil Hurezeanu la Viena

sursa foto: ecopolitic.ro

Preşedintele României Klaus Iohannis a decis ieri retrimiterea la Viena a ambasadorului Emil Hurezeanu, care fusese chemat la Bucureşti pentru consultări pe 9 decembrie 2022, la o zi după Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, în care Austria s-a opus aderării României la Spaţiul Schengen, anunță Rador.

Klaus Iohannis a fost sunat de omologul său austriac, Alexander van der Bellen, căruia i-a mulţumit pentru sprijinul exprimat public pentru integrarea ţării noastre în spaţiul de liberă circulaţie. Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a spus că această decizie a şefului statului reflectă dorinţa României de a debloca situaţia curentă, de a avansa pe calea identificării unor soluţii constructive şi de facilitare a unui dialog dinamic, prin toate canalele disponibile.

El a avut ieri o întrevedere bilaterală cu omologul austriac, Alexander Schallenberg, în marja participării la lucrările Forumului Economic Mondial de la Davos. Bogdan Aurescu a făcut apel la o atitudine constructivă de cooperare și de reconsiderare a poziţiei adoptate anterior şi de avansare pe calea angajamentului spre dialog şi deschidere din partea Austriei.