Guvernul a anunțat prelungirea plafonării prețurilor la energie: ‘98% dintre gospodării vor beneficia’. Care sunt tarifele

sursa foto: gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă a explicat la începutul ședinței de guvern în care se publică OUG privind plafonarea prețurilor la energie în ce măsură vor fi afectați românii de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze. Potrivit premierului, 98% dintre gospodării vor fi ferite de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze. Nicolae Ciucă a mai spus că prin acest OUG se va descuraja comportamentul speculativ din piață.

„Am prelungit-o cu un an și va fi valabilă până la 31 august 2023. Am avut în vedere să asigurăm protejarea populației și a economiei. ”, spune Nicolae Ciucă.

El afirmă că 98% dintre gospodării vor beneficia de această plafonare și compensare la energie.

„Sunt 98% dintre gospodăriile care vor beneficia de această plafonare și compensare la energie și apreciem că astfel vor fi ferite de creșterile la energie electrică și gaze naturale. Totodată, am considerat că este important să luăm măsuri pentru consolidarea resurselor alocate în acest sens și am luat măsuri pentru a ne asigura că piața internă are asigurată întreaga cantitate de gaze naturale și, desigur, avem funcționale toate sursele de producere a energiei electrice, astfel încât să putem să trecem cu bine iarna 2022 – 2023”, a mai spus premierul.

Nicolae Ciucă a precizat că prin această OUG se va descuraja comportamentul specualtiv și piață, iar Guvernul este pregătit ca, în funcție de deciziile care vor fi luate la nivelul Comisiei Europene, să manifeste flexibilitate.

„Prin măsurile luate astăzi vom descuraja comportamentul speculativ din piața energiei și gazelor naturale. Totodată, suntem pregătiți ca în funcție de deciziile care vor fi luate la nivelul UE să avem flexibilitatea necesară să putem să adaptăm măsurile noastre și să integrăm deciziile care vor fi luate la nivelul Comisiei Europene”, a încheiat premierul Nicolae Ciucă.

Plafoanele pentru consum rămân aceleași, a declarat ministrul Virgil Popescu.

„În această seară am aprobat modificările la Ordonanţa 27. Practic, se extinde perioada de aplicabilitate a Ordonanţei 27. De la 1 septembrie anul acesta, practic de astăzi, până în data de 31 august a anului viitor. Schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei şi a mediului economic se extinde de la 1 aprilie 2022 la 31 august 2023.

Plafoanele de consum pentru populaţie rămân aceleaşi, între 0 – 100 KWh consum, preţul este de 68 de bani/kW – practic, acest tarif pentru populaţia care consumă foarte puţin kilowaţi. Între 0 – 300 kilowaţi, aici este o uşoară schimbare. În interiorul aceluiaşi plafon, încercăm să stimulăm populaţia să facă o economie. Preţul de 80 de bani se aplică pentru primii 255 de kilowaţi din acest plafon; diferenţa între 255 şi 300 – la preţul din contract”, a declarat Virgil Popescu joi, la finalul şedinţei de guvern în care a fost aprobată Ordonanţa de modificare şi completare a OUG 27/2022