Intrarea României în război, iminentă? Iohannis: suntem într-o situație specială, să fim pregătiți pentru orice

sursa foto: presidency.ro

Reîntors din Statele Unite, unde s-a întâlnit cu președintele Joe Biden, după ce a participat la Adunarea Generală a ONU, președintele Klaus Iohannis a făcut o declarație cu dublu sens despre poziția României în raport cu Rusia. El recunoaște că țara noastră este într-o poziție specială, având cea mai lungă graniță cu Ucraina, și că orice scenariu e posibil.

„Nu îşi doreşte nimeni războiul, în afară de Rusia, Rusia care a atacat Ucraina. Iar noua evoluţie a narativului, care este o ameninţare mai mult sau mai puţin directă cu un război nuclear împotriva Europei, este, pur şi simplu, inacceptabilă şi trebuie combătută cu toată hotărârea. Cum aceste referendumuri care se ţin în aceste zile în zone din Ucraina care au fost ocupate de Rusia sunt complet inacceptabile şi cred că nu vor fi recunoscute, practic, de nimeni. Însă nu putem să tratăm cu uşurinţă aceste ameninţări. România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu, doar că nu ne dorim orice scenariu, scenariul pe care ni-l dorim noi este retragerea Rusiei din Ucraina şi negocieri de pace, pentru asta cred că trebuie să se implice toată lumea. Românii nu trebuie să intre în panică, România nu are de gând să intre în război, cum NATO nu are de gând să intre în război cu Rusia, dar descaladarea trebuie să existe de ambele părţi, nu putem noi doar să zicem că vrem pace şi cealaltă parte să ne ameninţe cu război. Este o situaţie foarte tensionată şi noi, care avem cea mai lungă graniţă cu Ucraina dintre toţi aliaţii NATO, suntem într-o poziţie specială, însă suntem hotărâţi să facem faţă oricărui scenariu”, a spus Iohannis.

Această declarație a președintelui României vine după ce Federația Rusă a amenințat pe față în ultimele zile cu un conflict nuclear, iar Vladimir Putin a mobilizat toți bărbații ruși între 18 și 65 de ani.

Presa a dezvăluit că și Administrația Națională a Rezervelor de Stat de la București se pregătește serios de război:

″În contextul conflictului armat din Ucraina, precum și al pericolului unui accident nuclear produs la centrala atomică de la Zaporojie, este posibil un aflux de cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din aceste zone. Pentru intervenția operativă în vederea protecției populației refugiate, se impune achiziționarea unui pachet de campare pentru intervenții operative (…)″, se arată într-un document al Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS) din subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG), citat de profit.ro.

Statul român va cheltui în viitorul apropiat 40 de milioane de euro pentru achiziții de corturi, paturi, saltele, perne și alte lucruri necesare în eventualitatea unui incident nuclear la centrala atomică de la Zaporojie.