Iohannis: Apărarea include și un alt fel de contribuție directă, cum este cea a rezerviștilor

sursa foto: digi24

Protecția și apărarea cetățenilor include și un alt fel de contribuție directă, cum este cea a militarilor rezerviști, spune președintele Klaus Iohannis în mesajul adresat cu ocazia Zilei Rezervistului Militar.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului, potrivit Administrației Prezidențiale:

Ca în fiecare an, pe 31 mai, de Ziua Rezervistului Militar, ne manifestăm respectul și prețuirea faţă de femeile şi bărbaţii care au slujit patria sub drapelul tricolor pe parcursul carierei militare, dar și față de cei care, în calitate de rezerviști voluntari, se pregătesc ca, la nevoie, să participe la apărarea țării noastre, în cadrul structurilor aparținând Armatei României.

Este un bun prilej de a evidenția competenţa, spiritul de sacrificiu şi profesionalismul tuturor acestor militari, care au contribuit la creşterea prestigiului Armatei, precum şi al României în rândul aliaţilor şi al partenerilor țării noastre.

Deteriorarea mediului de securitate, ca urmare a războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, a făcut necesară adoptarea de măsuri suplimentare pentru creșterea capacității de apărare a țării noastre.

În acest sens, la Summitul NATO din luna martie, inclusiv prin implicarea și susținerea României, s-au adoptat decizii ferme pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al Alianței Nord Atlantice. Acest fapt implică și constituirea unui grup de lucru al NATO în țara noastră, care, împreună cu alte trei asemenea structuri militare noi, constituie un demers care demonstrează coeziunea, solidaritatea și unitatea aliate.

România este și va rămâne un important furnizor de securitate în regiunea Mării Negre și în cadrul euroatlantic.

De aceea, consolidarea capacității de apărare a țării noastre este o prioritate strategică, fapt demonstrat și de decizia de a crește cheltuielile pentru acest domeniu de la 2% la 2,5% din PIB, începând de anul viitor.

Protecția și apărarea cetățenilor noștri include, totodată, și un alt fel de contribuție directă, cum este cea a militarilor rezerviști. Ei sunt puternic implicați în viața socială a diferitelor comunități locale, angajându-se cu spirit civic și competență în soluționarea diferitelor probleme de interes public cu care se confruntă acestea.

Asociaţiile militarilor în rezervă şi în retragere sunt astăzi prezențe active în promovarea valorilor naţionale şi remarc consecvenţa cu care acestea participă la educarea civică a tinerei generaţii în spiritul devotamentului și iubirii de țară.

De aceea, dragi rezervişti militari, vă încurajez să rămâneți exemple de comportament responsabil și dedicat apărării semenilor!

La mulți ani!