România va găzdui, în premieră, Reuniunea Liderilor de la München

sursa foto: antena3.ro

Ministerul Afacerilor Externe salută anunțul organizatorilor Conferinței de Securitate de la München (MSC) privind organizarea unei sesiuni a Reuniunii Liderilor de la München (Munich Leaders Meeting), format restrâns, la nivel înalt, al MSC, la București, la finalul lunii noiembrie 2022. Evenimentul va avea loc înaintea reuniunii miniștrilor de externe din statele membre NATO găzduită pentru prima dată de către România, în perioada 29-30 noiembrie 2022.

Potrivit MAE, ecizia Conferinței de Securitate de la Munchen ca România să găzduiască Reuniunea Liderilor de la München reconfirmă profilul diplomatic activ al țării noastre la nivel internațional pe dimensiunea de securitate și rolul pe care țara noastră îl joacă la nivel regional, european și transatlantic, inclusiv în contextul războiului ilegal purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

„Această decizie vine în continuarea convorbirii purtate de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu cu vicepreședintele și Chief Executive Officer al Conferinței de Securitate de la Munchen, dr. Benedikt Franke,  la 4 mai 2022, când au fost discutate perspectivele concrete de cooperare a autorităților române cu MSC pentru organizarea reuniunii din noiembrie.

Totodată, organizarea evenimentului înaintea reuniunii miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO, care va avea un rol substanțial în implementarea deciziilor care vor fi fost luate la Summitul NATO de la Madrid din iunie, va oferi, la București, o platformă de dezbateri deosebit de utile, inclusiv din perspectiva aplicării Noului Concept Strategic al NATO și a continuării adaptării posturii de descurajare și apărare a Alianței.

Reuniunea Liderilor de la München va reuni lideri de nivel înalt, alți actuali și foști oficiali, experți și analiști, pentru a aborda subiecte de interes major pentru securitatea regională, europeană și euroatlantică. Reuniunea va avea o relevanță deosebită, mai ales în actualul context de securitate afectat de războiul ilegal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Cea mai recentă ediție a Reuniunii Liderilor de la München din acest an a avut loc, în perioada 9-11 mai 2022, la Washington DC, în Statele Unite ale Americii”, se arată în comunicat.

Conferința de Securitate de la München este un eveniment anual de nivel înalt, axat pe politici de securitate internațională. Inițiată în 1963, Conferința a devenit în ultimele decenii cel mai important forum independent pentru dezbaterea şi schimbul de vederi între decidenții de cel mai înalt nivel, personalități de prim-rang în domeniul relațiilor internaționale şi al afacerilor globale, respectiv din cercurile academice. Nu numai numărul foarte mare al participanților de rang înalt, ci și subiectele abordate au transformat Conferința într-un moment de referință la nivel mondial. De asemenea, în fiecare an, reuniunea oferă o platformă importantă pentru liderii europeni de relaționare cu reprezentanți de nivel din Statele Unite ale Americii, Asia, Africa și Orientul Mijlociu.

Reuniunea Liderilor de la Munchen este un eveniment care are loc din anul 2009, cu una sau două sesiuni pe an.