Klaus Iohannis, despre intrarea României în Schengen: ‘Există această posibilitate, dar garanţia, trebuie să o spun clar, nu există încă’

sursa foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, că sunt şanse ca ţara noastră să adere la Schengen, în contextul în care e nevoie de unitate în Europa, având în vedere agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.

„Există această posibilitate, dar garanţia, trebuie să o spun clar, nu există încă. Ne implicăm cu toţii pentru a reuşi acest lucru, eu, Guvern, europarlamentarii. MAI lucrează foarte intens la aceste chestiuni. Sunt şanse, fiindcă nevoia de unitate în Europa a devenit şi mai clară cu ocazia războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei şi asta se poate realiza dacă România, Bulgaria şi Croaţia vor deveni membre în Spaţiul Schengen”, a declarat Klaus Iohannis, chestionat joi la Praga, ce şanse are România să fie primită în Schengen până la finalul acestui an.

Întrebat despre opoziţia Olandei privind intrarea României în Schengen, şeful statului a replicat: „Suntem în faza în care se pregăteşte o vizită a experţilor în România care vor să vadă dacă, după 11 ani, ce s-a realizat atunci s-a consolidat, dacă suntem în continuare pe poziţia solidă pe care noi ştim că o avem”.

„După aceea vor fi discuţiile politice şi disucţia finală în JAI, acolo se ia de fapt decizia. Nu toate punctele sunt încă lămurite, dar cred că de data aceasta avem şanse mai bune decât în altă conjunctură”, a completat Iohannis.