Liderii politici români salută ultimul raport MCV pentru România. Ciucă: ‘Direcția reformelor este cea corectă’ | Ciolacu: ‘Mai aproape de aderarea la Schengen’

sursa foto: antena3.ro

Comisia Europeană a adoptat un ultim raport MCV pentru România, în care constată că progresele din Justiție sunt conforme cu recomandările făcute și țara noastră va fi monitorizată mai departe doar prin mecanismele statului de drept, la fel ca toate celelalte state membre. Reacțiile politice nu au întârziat, președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și al Senatului, Alina Gorghiu, salutând ridicarea MCV.

Premierul Nicolae Ciucă remarcă faptul că raportul MCV încurajează Guvernul să continue cursul stabilit în sprijinirea independenţei Justiţiei.

”Am primit cu satisfacție raportul privind România din cadrul MCV, prezentat astăzi de Comisia Europeană. Acesta constată, în premieră, îndeplinirea recomandărilor și a obiectivelor Mecanismului, așa cum era prevăzut în Decizia de înființare a MCV, adoptată la momentul aderării României la UE.”, a afirmat prim-ministrul.

„Pentru Guvernul României, acest raport şi evoluţiile pe care le angrenează ne încurajează să continuăm cursul stabilit în sprijinirea independenţei Justiţiei, a luptei anticorupţie, de o manieră sustenabilă şi cu rezultate bune în continuare, în beneficiul societăţii româneşti. Toate acestea sunt esenţiale deoarece răspund aşteptărilor cetăţenilor români. În baza raportului de astăzi, monitorizarea României se va derula, exact ca şi în cazul celorlalte state membre UE, prin Mecanismul general la nivel european privind statul de drept”, a transmis Ciucă, într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.

El a subliniat că raportul este şi o recunoaştere şi o confirmare la nivel european a faptului că direcţia reformelor pe care Executivul a urmat-o cu consecvenţă în ultima perioadă este „cea corectă”.

Potrivit prim-ministrului, deoarece evaluarea Comisiei nu are la bază doar evoluţiile recente, ci, „în mod evident”, „o acumulare susţinută de progrese pe care România le-a înregistrat de la momentul instituirii MCV, avem o importantă recunoaştere a maturităţii atinse în funcţionarea instituţiilor competente”.

Şeful Executivului a completat că documentul CE reflectă şi consolidarea statutului european al României:

„Nu am parcurs acest drum singuri. Am beneficiat constant de cooperarea foarte pragmatică cu experţii Comisiei Europene. Autorităţile române competente au menţinut cu aceştia un dialog cordial şi constructiv, care va fi continuat pe acelaşi baze de deschidere şi încredere în cadrul instrumentelor orizontale europene din domeniu. La 15 ani de la aderare, concluziile raportului reflectă eforturile României şi intrarea într-o logică de consolidare a statutului nostru european. Rămânem ferm ancoraţi în viziunea pro-europeană a României, clară şi pe termen lung, o viziune europeană bazată pe unitate, democraţie, stat de drept şi valori împărtăşite în mod egal de toate statele membre, pe baza aceloraşi instrumente”, a mai transmis premierul.

La rândul său, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a declarat marţi că vestea venită de la Comisia Europeană referitoare la ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru România este una extraordinară şi confirmă că actuala coaliţie de guvernare este pe drumul corect în ceea ce priveşte reformele şi respectarea tuturor angajamentelor europene.

„Mecanismul de Cooperare şi Verificare – MCV va fi ridicat pentru România! Este o veste extraordinară care vine astăzi de la Comisia Europeană şi confirmă că actuala coaliţie de guvernare este pe drumul corect în ceea ce priveşte reformele şi respectarea tuturor angajamentelor europene. Demararea procedurilor pentru ridicarea MCV înseamnă că suntem şi mai aproape de aderarea la Schengen. Acesta este al doilea şi cel mai mare obiectiv pentru România”, a scris Ciolacu la Facebook.

El a adăugat că formarea unei mari coaliţii de guvernare pentru a duce la bun sfârşit lucrurile care ”trenau” de foarte mult timp a fost cea mai bună decizie pentru România şi pentru români.

„În pofida unor trompete politice care n-au ştiut decât să arunce cu noroi în permanenţă şi să submineze interesele noastre ca stat, am demonstrat că ideea de a forma o mare coaliţie de guvernare pentru a duce la bun sfârşit toate aceste lucruri care trenau de foarte mult timp a fost cea mai bună decizie pentru România şi pentru români”, a menţionat acesta.

Alina Gorghiu, președinte interimar al Senatului, afirmă că reformele în Justiție vor continua, arătându-se convinsă că sistemul judiciar va funcționa corect.

”MCV va fi istorie, dar reformele vor continua în România. Mulțumim Comisiei Europene pentru modul în care a susținut România în toți acești ani, pentru colaborare și pentru încrederea dovedită acum”, scrie senatoarea pe Facebook.

Ea mai remarcă faptul că ”depășirea perioadei de funcționare a MCV este un moment foarte important în ceea ce privește finalizarea integrării europene a României. Este o performanță extraordinară a țării noastre, a tuturor românilor!”

”Nu este întâmplător faptul că facem acest pas atât de mare în timpul mandatului unui Președinte al României provenit din PNL, domnul Klaus Iohannis, și care se află în relație de parteneriat cu un Premier PNL, domnul Nicolae Ionel Ciucă. Liberalii au fost mereu, din 1990 și până acum promotorii integrării europene și euro-atlantice, și susținătorii celor mai importante reforme pentru România.

Justiția din România a avut mereu suportul nostru în ceea ce privește asigurarea independenței sale. Sper că toți cei care au făcut greșeli în trecut au avut ocazia de a învăța din ele. Legile justiției, maltratate în anii anteriori, au fost reparate și sunt convinsă că sistemul judiciar va funcționa corect. Decizia noastră de a face o prioritate politică din repararea legilor justiției s-a dovedit a fi corectă. Nici o amânare nu ar fi servit intereselor României”, a mai scris, pe pagina sa de socializare, Alina Gorghiu.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, la rândul său, că „MCV s-a încheiat astăzi pentru țara noastră. Comisia Europeană a confirmat în raportul făcut public progresul României în cadrul acestui mecanism”. El a mai anunțat că Raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare dat publicității de Comisia Europeană joi după-amiază este ultimul de acest fel pentru țara noastră.

„Dragi români,

Astăzi este o zi foarte importantă pentru România, care a făcut un nou pas semnificativ pe calea integrării europene. Mecanismul de Cooperare și Verificare s-a încheiat astăzi pentru țara noastră! Avem, așadar, confirmarea clară că România a făcut reformele necesare pentru consolidarea statului de drept și s-a înscris pe drumul ireversibil al luptei împotriva corupției.

Comisia Europeană a confirmat în urmă cu câteva minute, în raportul făcut public, progresul făcut de România în cadrul acestui mecanism, ceea ce înseamnă că îndeplinim recomandările și obiectivele fixate prin MCV, Mecanismul de Cooperare și Verificare, așa cum au fost stabilite la momentul aderării noastre la Uniunea Europeană.

Acesta este ultimul raport MCV al Comisiei Europene pentru țara noastră. De acum înainte, România va fi, la fel ca și toate celelalte state membre, monitorizată doar prin intermediul Mecanismului generalizat privind statul de drept.

Anul acesta, Parlamentul României a adoptat legile fundamentale ale sistemului judiciar, pe care le-am promulgat după ce Curtea Constituțională le-a declarat constituționale. România a demonstrat voință politică, dar mai ales o puternică susținere a cetățenilor pentru a corecta orice deviere de la un parcurs democratic și pentru a relua rapid reformele, așa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani. Mă bucur că toate aceste progrese au fost consemnate în Raportul MCV de astăzi, pentru că aceste reforme sunt esențiale în primul rând pentru români.

Cetățenii au dreptul la un sistem de justiție independent, funcțional, eficient, la o societate în care combaterea corupției și integritatea sunt obiective pe deplin asumate.

Felicit autoritățile – Guvernul României, ministrul justiției, Parlamentul și instituțiile din sistemul judiciar – pentru aceste rezultate și îmi exprim aprecierea și pentru eforturile diplomatice, inclusiv ale Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană, care au contribuit la atingerea acestui obiectiv. Mulțumesc, de asemenea, Comisiei Europene, Președintei Ursula von der Leyen, pentru sprijinul constant și pentru dialogul deschis. Dialogul a vizat, totodată, și Comisia de la Veneția, care a constatat recent că elementele esențiale din pachetul legilor justiției respectă standardele europene.

Raportul de astăzi încheie o etapă, dar eforturile noastre comune, la nivel de autorități și societate, trebuie să continue. Sunt convins și încrezător că realizările confirmate astăzi de Comisia Europeană vor fi urmate și de altele, astfel încât independența și eficiența justiției, ca și combaterea corupției să rămână constante ireversibile pentru România”, a declarat șeful statului.

Ministerul Justiției a emis un comunicat în care arată că ”nu privește raportul MCV de astăzi ca pe un moment de încheiere a reformelor, ci ca pe o etapă importantă în continuarea acestora, cu noi acte legislative”.

„MCV a fost un instrument care a facilitat modernizările aduse sistemului judiciar, după aderarea României la Uniunea Europeană. Treptat, obiectivele iniţiale şi cele derivate din acestea au fost îndeplinite de executivul, legislativul şi autoritatea judecătorească din ţara noastră. Raportul de astăzi este o consecinţă firească a acestei realităţi din teren şi este salutar faptul că la nivelul Comisiei Europene a fost constatată în mod obiectiv şi corect această realitate. Raportul de astăzi nu este consecinţa unui context sau rezultatul unui concurs de împrejurări şi nici a unui «automatism» la nivel comunitar, ci este rezultatul unui efort laborios şi bine organizat, a unei munci duse cu răbdare şi migală de către toţi cei implicaţi în realizarea obiectivelor (benchmarks) MCV, în cadrul căreia comunicarea şi cooperarea onestă cu Comisia Europeană a fost salutară. De principiu, consider că cea mai bună cale de progres în modernizarea serviciului public judiciar, a cooperării judiciare internaţionale, satisfacerea drepturilor fundamentale şi a intereselor legitime ale cetăţenilor români, pe un plan mai larg, a construcţiei europene simultan cu promovarea intereselor naţionale, este cooperarea proactivă cu partenerii europeni şi euroatlantici. Nicio ţară europeană nu îşi poate atinge singură, pe cont propriu, interesele naţionale şi ale cetăţenilor, cea mai eficientă cale în acest scop este cooperarea proactivă şi onestă cu partenerii europeni. Pe de altă parte, fără un efort de echipă şi fără sprijin politic, niciun rezultat nu poate fi posibil şi doresc să subliniez sprijinul de care Ministerul Justiţiei s-a bucurat în acţiunile sale din partea Preşedintelui României, Premierului, Coaliţiei de Guvernare, parlamentarilor majorităţii şi reprezentanţilor Comisiei Europene, precum şi Vicepreşedintei Comisiei Europene Věra Jourová, cărora le mulţumesc”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu.