Liderul USR, reacție dură după ridicarea MCV: ‘Am putea spune chiar că lucrurile devin mai grave pentru noi cu această guvernare iresponsabilă!’

sursa foto: adevarul.ro

„Regimul Iohannis nu scapă de monitorizarea europeană”, este părerea președintelui USR, Cătălin Drulă, după ridicarea MCV de către Comisia Europeană pentru România.

„Comisia Europeană a recomandat azi ridicarea MCV pentru România, la trei ani distanță după ce a făcut aceeași recomandare pentru Bulgaria.

Așa cum spune însă și Comisia, regimul Iohannis nu scapă de monitorizarea europeană. Am putea spune chiar că lucrurile devin mai grave pentru noi cu această guvernare iresponsabilă.

Cele trei legi promulgate pe repede-înainte de Iohannis sunt în continuare sub monitorizare pentru că ele sunt jalon în PNRR.

Vă reamintesc: Comisia de la Veneția NU a dat gir noilor legi ale Justiției, ba dimpotrivă, le-a criticat dur cu privire la graba adoptării, procedura de numire a procurorilor-șefi, înființarea secției noi pentru magistrați și altele.

De altfel, în PNRR sunt incluse jaloane care reprezintă cerințe din MCV. Comisia spune în raport că acestea „sunt esențiale pentru procesul de reformă, cum ar fi reforma sistemului judiciar și cadrele anticorupție”.

Mai mult, indiferent de eventuala ridicare a MCV, statul de drept va continua să fie monitorizat în România prin noul mecanism general aplicabil tuturor statelor membre (Rule of Law).

Iar acest mecanism condiționează fondurile europene de angajamentele cu privire la statul de drept și reformele din Justiție”, a transmis Cătălin Drulă, pe pagina sa de Facebook.