Liderul PMP intervine virulent în scandalul Schengen: ‘Austria şi Olanda trebuie să explice de ce nu respectă Tratatele şi legislaţia’

Preşedintele PMP, Eugen Tomac

Preşedintele PMP, Eugen Tomac

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, afirmă că este necesară o dezbatere în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European, unde Austria şi Olanda trebuie să explice de ce nu respectă Tratatele şi legislaţia Schengen.

„Austria și Olanda trebuie să explice în fața Parlamentului de ce nu respectă Tratatele și legislația Schengen! Cele două state au blocat, la 8 decembrie, accesul României în Schengen. Fără absolut niciun argument rațional ce ar avea legatură cu propunerea Comisiei Europene de a extinde spațiul de liberă circulație. Și-au folosit dreptul de veto în mod abuziv, încălcând în mod asumat Tratatele UE. Prin urmare, am cerut implicarea Comisiei parlamentare pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) pentru a dezbate cât mai urgent, folosirea arbitrară a votului în Consiliul UE”, a anunțat Eugen Tomac pe Facebook.

În fața comisiei ar putea fi chemați miniștrii de interne din cele două țări.

„Miniștrii de Interne din Austria și Olanda trebuie chemați să răspundă în fața Comisiei de ce au votat împotriva unității europene; trebuie să explice de ce au sancționat România și Bulgaria în timp ce ele însele au primit recomandări pentru deficiențe în aplicarea legislației Schengen. Parlamentul trebuie să se implice mai mult! Altfel, votul din 8 decembrie va deveni un precedent periculos”, a adăugat Tomac.

Europarlamentarul român a precizat că președintele comisiei LIBE, Fernando Lopez Aguilar, susține cauza României și a declarat că „extinderea Schengen este o parte indispensabilă a proiectului european și nu ar trebui să fie subminată de politica internă volatilă a unor state membre”.