Ministrul Muncii, explicații în Parlament pe tema pensiilor speciale

sursa foto: Marius Budai / Facebook

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, este invitat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea de la Ora Guvernului pe tema pensiilor speciale. Şedinţa de plen este programată pentru luni, 21 noiembrie, ora 15,00.

USR ceruse ca plenul să aibă loc pe 21 noiembrie, luni, între orele 16.00-17.00, însă Marius Budăi a transmis o solicitare către conducerea Camerei pentru a cere mutarea orei la 15.00, din cauza agendei de lucru încărcate pe care o are ministrul Muncii.

„Ministrul Muncii va veni în Parlament pentru a ne prezenta situaţia pachetului legislativ privind pensiile speciale, jalon PNRR cu termen 31 decembrie. Suntem în 9 noiembrie şi nu mai este mult timp, nu ştim ce planuri are Guvernul PSD-PNL cu acest jalon important. Toată societatea aşteaptă să vadă cum va fi soluţionată această problemă, care sunt intenţiile Guvernului şi calendarul”, a declarat Ionuţ Moşteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaţilor, pe 9 noiembrie, când partidul a depus solicitarea către Biroul permanent.

USR a reiterat solicitarea către liderii coaliţiei PSD-PNL, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă şi Klaus Iohannis, de a nu mai bloca proiectele partidului privind desfiinţarea pensiilor speciale ale primarilor, respectiv ale parlamentarilor.

„În caz contrar, la 1 ianuarie vom avea o nouă categorie de pensionari speciali. Peste 40.000 de oameni care au fost primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de CJ-uri vor primi pensie specială. Aceste pensii speciale au fost introduse de PSD în 2019, în mandatul de premier al Vioricăi Dăncilă, prin Codul administrativ, şi, de atunci, cu eforturi, reuşim să prorogăm aplicarea în fiecare an. Este ca o sabie a lui Damocles asupra sistemului de pensii şi cerem dezbaterea şi adoptarea proiectului USR, blocat în Senat din decembrie 2021. Reamintesc că USR are şi un proiect de desfiinţare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, blocat de Birourile Permanente ale celor Camere din 6 mai, un abuz fără precedent. Cerem deblocarea lui”, a conchis Moşteanu.