Nicolae Ciucă, întâlnire la nivel înalt cu Anthony Blinken: Mulțumesc pentru întârirea Flancului Estic

sursa foto: digi24

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit marți, cu secretarul de stat american Anthony J. Blinken, la Ateneul Român. Premierul a arătat că este mândru să afirme că ”parteneriatul strategic dintre SUA şi România a atins cel mai înalt nivel în istoria sa de un sfert de secol”.

„Este un moment foarte important, în care sărbătorim 25 de ani de la lansarea parteneriatului strategic România – SUA. Mă bucur foarte mult că acum 25 de ani, atunci când a avut loc prima întâlnire cu poporul român a președintelui Clinton, dumneavoastră ați fost aici, la București, în staff-ul președintelui. Sunt foarte bucuros și pot să afirm că parteneriatul nostru strategic a atins cel mai înalt nivel în istoria sa de sfert de secol. 25 de ani reprezintă un jalon foarte important care ne determină să conștientizăm că în 1997 s-a născut o generație care a crescut și s-a maturizat odată cu parteneriatul strategic”, a spus Nicolae Ciucă.

Premierul a mai spus că este convins că această generație va face tot ceea ce îi stă în putință pentru a apăra libertatea, drepturile câștigate și valorile democratice.

„Sunt convins că această generație, împreună cu poporul român, apreciază adevărata relevanță, adevărata importanță a parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite, ca de altfel și apartenența noastră la NATO și la UE. Sunt convins că putem să ne bucurăm împreună și să mulțumim gazdelor pentru această expoziție care a fost deschisă aici, într-o clădire simbolică pentru istoria și cultura României, Ateneul Român. Prezența noastră aici confirmă interesul pe care SUA îl acordă parteneriatului strategic dintre România și SUA. Vă asigur că Guvernul României va face tot ce îi stă în putință pentru consolidarea și extinderea acestui parteneriat strategic”, i-a mai spus Nicolae Ciucă lui Anthony Blinken.

De asemenea, Nicilae Ciucă a mulțumit SUA pentru angajamentul și pentru prezența în România și pentru importanța pe care o acordă întăririi, descurajării și apărării pe Flancul Estic al NATO.

„Desigur, dimensiunea economică este una foarte importantă și trebuie să apreciez cooperarea economică și creșterea investițiilor americane în România În acest context, energia a devenit mult mai importantă decât ne-am fi gândit cu ceva timp în urmă. Vreau să subliniez faptul că avem o colaborare în domeniul nuclear – civil, intenția SUA de a finanța construcția reactoarelor 3 și 4 deja s-a materializat prin acea ofertă de 3 miliarde, este de subliniat ca fiind un element important al parteneriatului strategic. De asemenea, dezvoltarea reactoarelor modulare mici reprezintă un domeniu de cooperare foarte important între specialiștii din SUA și din țara noastră. Tehnologia vine din SUA și și a fost ales locul aici, în România, la Doicești, unde urmează să fie amplasat primul reactor. Există și alte linii de cooperare în domeniul energiei, intenția deja anunțată de cooperare și dezvoltare a capabilităților de noi surse de energie în mod special eoliană este de asemenea un domeniu foarte important”, a mai spus Nicolae Ciucă.