Nicolae Ciucă: ‘Rectificarea bugetară este una pozitivă’. Alocări suplimentare la două ministere

sursa foto: Nicolae Ciucă/ Facebook

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, că în şedinţa de Guvern va fi discutată rectificarea bugetară, care este una pozitivă, bazându-se pe o majorare a PIB. Şeful Executivului a anunţat alocări suplimentare la Sănătate şi Educaţie.

„Agenda de astăzi are în prim plan aprobarea rectificării bugetare, rectificare bugetară care este una pozitivă, bazându-se pe o majorare a PIB, discutăm de o creştere de aproximativ 30 miliarde de lei la bugetul consolidat. De asemenea, avem şi cifrele furnizate de către Institutul Naţional de Statistică pe primele 6 luni care vin să confirme că măsurile pe care Guvernul le-a luat au reuşit să genereze o creştere a economiei româneşti în pofida crizelor pe care le traversăm şi a cheltuielilor neprevăzute generate atât de criza energetică, cât şi criza de securitate de la graniţa ţării noastre”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Premierul a precizat că din datele furnizate de la INS se poate observa „o creştere pe al doilea trimestru cu 5,3% faţă de perioada similară a anului 2021”.

„Şi, desigur, în prima jumătate avem o creştere de 5,8% faţă de primul semestru al anului 2021”, a declarat Ciucă.

Premierul a anunţat că au fost asigurate fonduri suplimentare la Ministerul Sănătăţii.

„Sănătatea reprezintă o prioritate pentru Guvernul României şi în felul acesta, în baza analizelor de la ministerul Sănătăţii, am alocat fonduri europene, care au vizat toate proiectele de modernizare şi susţinere a serviciilor medicale, coroborate cu proiectele pe care le avem în derulare din funduri europene care de asemenea trebuie să fie accesate şi puse în aplicare prin PNRR”, a mai spus premierul.

Şeful Executivului a ţinut să precizeze că în coaliţie a fost agreată alocarea sumelor necesare pentru plata concediilor medicale.

„Avem garanţia că, până la finele anului, la următoarea rectificare, toate aceste sume să poată să fie asigurate fără să mai avem întârzieri în acest sens”, a arătat el.

Ciucă a spus că, la Învăţământ au fost de asemenea suplimentate fondurile, în conformitate cu priorităţile ministerului.

”Apreciem că avem nevoie ca în continuare să asigurăm fundamentarea, inclusiv cea bugetară, pentru ceea ce urmează să însemne aprobarea şi intrarea în vigoare a noilor legi ale educaţiei”, a afirmat el.