Nicolae Ciucă: ‘România nu este în pericol să intre în recesiune economică’

sursa foto: gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că România nu este în pericol să intre în recesiune economică. Precizarea vine după ce INS a anunțat că Produsul intern brut a crescut în primele zece luni față de perioada similară a anului trecut.

„Subliniez datele foarte bune pe care le-a comunicat astăzi (marți – n.r.) Institutul Național de Statistică. Într-o situație destul de complicată, la nivelul guvernului s-au reușit măsuri care asigură continuarea consolidării economice. Avem creștere economică și pe cel de-al treilea trimestru, o creștere economică de aproximativ 4 % în comparație cu primele nouă luni ale anului trecut. Doresc să asigur cetățenii români că facem tot ceea ce e posibil pentru a menține această evoluție și să asigurăm că vom trece cu bine de această situație”, spune Nicolae Ciucă.

El a fost întrebat despre efectele inflației crescute, dar și despre faptul că această creștere economică nu se reflectă în traiul românilor.

„Aceasta este doar o primă impresie pentru că prin măsurile pe care le-am luat anul acesta a nivelul guvernului prin pachetele de sprijin au fost asigurate atât creșterea venitului minim garantat, au fost asigurate o serie de facilități pentru cei care sunt în vulnerabilitate și au salarii și venituri foarte mici, discutăm și de analiza pe care o facem la nivelul coaliției și în guvern pe baza acestor rezultate în care avem o imagine a proiecției bugetului pe anul viitor să putem asigura compensarea inflației care a depășit 15%… Atunci trebuie să ne asigurăm că cei cu venituri foarte mici trebuie să beneficieze de mărirea veniturilor pentru acoperirea inflației”, încheie Ciucă.

De asemenea, premierul a spus că „România nu este în pericol să intre în recesiune economică”: „Sigur, nu suntem singurii în acest ansamblu. Depindem foarte mult de ceea ce se întâmplă în celelalte economii cu care țara noastră este în strânsă colaborare și atunci vom resimți și noi aceste efecte”.

Produsul intern brut în trimestrul III 2022 a înregistrat o creştere faţă de trimestrul III din anul 2021 cu 4,0% pe seria brută şi cu 4,7% pe seria ajustată sezonier, a anunțat marți Institutul Național de Statistică.