Petre Daea, în prima ședință de guvern: ‘Inginerul agronom trebuie să se ducă acolo și să vadă care este suferința plantei’. Vești bune pentru agricultori

sursa foto: digi24

Premierul Nicolae Ciucă a transmis la începutul ședinței de Guvern de miercuri un mesaj de bun venit ministrului Petre Daea în echipa guvernamentală.

„Îi urez bun venit domnului ministru Daea în Guvern. Am văzut că deja ați început activitatea și că ați fost în teren în județele afectate. Încă de săptămâna trecută am discutat cu reprezentanții Ministerului Agriculturii și cu reprezentanții Ministerului Mediului pentru atenția pe care trebuie să o acordăm situației generată de seceta pedologică și de asemenea de măsurile pe care trebuie să le luăm să continuăm sprijinul pe care îl acordăm agriculturii și nu numai. Mă refer la angajamentul de a crește capacitatea de procesare în industria agro-alimentară. Sunt convins că odată ce a-ți avut aceste prime evaluări vom continua să evaluăm impactul acestei secete persistente și să găsim soluții să sprijinim fermierii români”, a spus Ciucă.

La rândul său ministrul Daea a vorbit despre vizitele efectuate în teritoriu și despre măsurile pe care le-a dispus. Ministrul a precizat că va fi adoptată asigurarea accizei la motorină pentru a executa lucrările în câmp: „Ministrul Daea va avea o atitudine responsabilă vizavi de portofoliul pe care astăzi iată îl începe cu un act normativ extrem de important pe care îl avem pe ordinea de zi, și anume asigurarea accizei la motorină pentru a executa lucrările în câmp”.

„Actul răspunderii guvernamentale m-a îndemnat să folosesc prima secundă din timp pentru a vedea la fața locului ce se întâmplă. După îndeplinirea formală a actului constituțional de a depune jurământul spuneam că este necesar să văd ce se întâmplă, știind că în informările pe care le primeam seceta pedologică în România este o realitate. Inginerul agronom trebuie să se ducă acolo și să vadă care este suferința plantei. Din acest punct de vedere, de vineri după amiază până luni după amiază am putut să văd 10 județe.

Văzând la fața locului se desprind trei aspecte principale: toate culturile care sunt în sistem irigabil au o stare de vegetație corespunzătoare, există perspectiva producției. Pe suprafețele în afara sistemului de irigații avem două situații distincte: un grad de afectare generat pe areale mici unde ploile nu au putut satisface nevoia plantelor și aici avem de-a face cu o compromitere totală pentru culturile de primăvară: porumbul și floarea soarelui, în alte zone sunt grade diferite de afectare.

Am dispus la fața locului să continuăm și să mărim capacitatea de irigare acolo unde putem efectiv prin suplimentarea de agregate în așa fel încât să creăm niveluri de exploatare pentru a putea împinge apa. Lucrul acesta se materializează unde este posibil”, a spus Daea.