Lovitură pentru USR: Legea avertizorului de integritate este constituțională

sursa foto: digi24

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, miercuri, în unanimitate, sesizarea USR privind legea avertizorului de integritate.  Astfel, legea va merge la promulgare.

USR a sesizat CCR cu privire la legea avertizorilor de integritate, spunând că, în forma impusă de Coaliţia PSD-PNL-UDMR, „slăbeşte considerabil protecţia persoanelor ce vor să dezvăluie neregulile din instituţiile publice şi ridică obstacole considerabile în obţinerea fondurilor din PNRR”.

În sesizarea către CCR, au fost invocate patru argumente de neconstituţionalitate, printre care încălcarea obligaţiilor asumate în momentul aderării la Uniunea Europeană şi lipsa de claritate şi predictibilitate a unor prevederi.

USR a considerat că legea avertizorilor de integritate, în forma adoptată de majoritatea PSD-PNL-UDMR, contravine chiar Directivei UE pe care avea scopul de a o transpune (Directiva 2019/1937 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii).