Premierul Ciucă, prima reacție la eșecul aderării la Schengen: ‘Exprim profunda dezamăgire față de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI’

sursa foto: gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, joi, după votul din Consiliul JAI referitor la aderarea României la Schengen, că mulţumeşte tuturor celor care au susţinut demersul, dar şi-a exprimat dezamăgirea faţă de lipsa consensului. „Nu înţelegem poziţia inflexibilă adoptată de Austria”, a afirmat premierul.

„În calitate de prim-ministru și cetățean român doresc să încep prin a exprima profunda dezamăgire față de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen. Vreau să adresez mulțumiri partenerilor noștri din statele membre, Comisia Europeană, Parlamentul European, dar și agențiile europene care ne-au susținut vocal, pe baze corecte, demonstrate prin argumente, fapte și cifre solide și care au insistat să găsim împreună soluții. Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porțile spațiului Schengen”, a spus Nicolae Ciucă.

El a afirmat că toate statele au fost de acord cu aderarea României la spațiul Schengen, `cu o singură și nejustificată excepție – Austria”.

El a precizat că România va continua să protejeze frontierele sale externe, care sunt și ale UE.

De asemenea, premierul a anunțat că România va relua procesul de aderare.

„România ca continua să fie constructivă și să lucreze pentru o veritabilă soluție europeană. România va relua procesul de aderare la spațiul Schengen. Aderarea României rămâne obiectivul național strategic pe care îl avem și vom continua toate discuțiile și negocierile pentru atingerea acestui obiectiv”, a spus șeful Guvernului.