PSD vrea un ca noul sistem fiscal să fie axat pe echitate şi solidaritate socială

sursa foto: zf.ro

PSD consideră că, în această perioadă mai dificilă pe care o traversează societatea românească, este necesară o diferenţiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor, în funcţie de veniturile acestora, susține deputatul Cristina Elena Dinu.

Reforma sistemului fiscal din România trebuie să respecte, în accepţiunea PSD, principiile echităţii şi solidarităţii sociale, ca fiind bazele de fundamentare a viitorului.

În consecinţă, spune social-democratul, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari şi impozite mai mici pentru cei cu venituri mici.

Pentru realizarea acestui deziderat, PSD va înainta coaliţiei de guvernare, spre dezbatere şi aprobare, un set concret de propuneri.

Cele mai importante dintre acestea sunt următoarele:
– supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depăşesc salariul Preşedintelui României;
– supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, respectiv o cotă de impozitare de 40% pentru suma care depăşeşte pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) şi de 90% pentru ceea ce depăşeşte 18.000 lei (10 pensii medii nete);
– aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât, la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%;
– achitarea unei contribuţii pentru Sănătate şi Educaţie de 0,5% din cifra de afaceri de către companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro.

Ultima măsură va avea însă un caracter temporar, precizează Cristina Elena Dinu, aplicându-se pe o perioadă limitată de doi ani.

De asemenea, PSD se opune scăderii pragului pentru încadrarea IMM-urilor de la 1 milion de euro la 67.000 de euro venituri, după cum a propus fosta guvernare, în perioada negocierilor Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României.

„Considerăm că, cel puţin în prima fază, acest prag nu poate fi mai mic de 500.000 de euro, astfel încât cea mai mare parte a acestor companii să continue să beneficieze de un regim fiscal favorabil (impozit de 1% din cifra de afaceri), care să le permită dezvoltarea economică. În prezent, circa 100.000 de IMM-uri au o cifră anuală de afaceri cuprinsă între 67.000 de euro şi 500.000 de euro”, declară deputatul PSD.

Potrivit social-democratului, propunerile sunt menite să realizeze coeziunea socială a românilor şi o echitate din punctul de vedere al obligaţiilor contribuabililor către stat.