România extremelor, seceta face ravagii! Nicolae Ciucă: ‘Vă cer un plan cât se poate de coerent’ / Tanczos Barna: ‘Peste 75% din țară e afectată’

sursa foto: pixabay

Fenomenele meteo extreme care au marcat România în ultima perioadă au fost abordate în ședința de Guvern de miercuri. Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor de resort să creioneze un plan de reacție cât se poate de coerent. Peste 75% din țară e afectată de diverse faze ale secetei, a precizat cu această ocazie ministrul Mediului, Tanczos Barna.

„Este nevoie ca la nivelul Guvernului, prin ministerele de linie, să asigurăm o activitate coordonată cu autoritățile locale. Vă cer ca în continuare să avem un plan cât se poate de coerent de intervenție… să reacționăm oportun… Am avut o discuție cu ministrul Mediului și cu ministrul de Interne privind analiza acestor fenomene. Nu vorbesc doar de ploile abundente care local au provocat inundații, vorbesc și despre efectele secetei”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a dezvăluit că o mare parte din țară este afectă de secetă în diferite stadii.

„În ceea ce privește seceta pedologică, putem afirma că peste 75% din țară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice – moderată, puternică sau extremă. Avem, din păcate, și zone cu secetă pedologică extremă. Câteva zone relativ restrânse unde aprovizionarea cu precipitații este optimă”, a precizat Tanczos Barna.

Ministrul spune că există „avertizări meteo în paralel pe secetă și pe fenomene extreme și cantități uriașe de apă pe anumite bazine hidrografice”.

„Sunt câteva zone afectate de o secetă extrem de puternică, în paralele cu fenomenele de ploi și de furtuni, grindină, care se anunță practic în paralel cu valul de căldură. Este o situație destul de ciudată, dar reală, probabil generată de schimbările climatice. Avem avertizări meteo în paralel pe secetă și pe fenomene extreme și cantități uriașe de apă pe anumite bazine hidrografice. Acolo unde se prognozează aceste fenomene extrem, mai ales cele de viituri, acolo lucrăm în strânsă colaborare cu ISU și autoritățile locale pentru a anunța acele posibile evenimente”, a mai declarat ministrul Tanczos Barna.