România, printre primele țări care ratifică protocolul de aderare a Finlandei și Suediei la NATO

sursa foto: digi24

Guvernul va aproba proiectul de lege privind ratificarea protocolului de aderare a Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciucă, acesta subliniind că România se înscrie în rândul primelor ţări care au demarat acest proces.

„Doresc să subliniez că astăzi (miercuri – n.r.) avem un proiect de lege care vizează ratificarea protocolului de aderare a Finlandei și Suediei la NATO. Este un demers pe care îl facem fiind conștienți de valoarea strategică privind aderarea celor două țări la NATO și este un demers pe care, de asemenea, îl consider ca fiind unul cât se poate de relevant ținând cont că ne înscriem în rândul primelor țări care au demarat acest proces de ratificare a protocolului”, a spus Ciucă.

Pe 18 mai, Finlanda și Suedia au aplicat pentru aderarea la NATO. Trebuiau să primească o invitaţie pentru a participat la Summitul de la Madrid, dar votul Turciei a blocat procesul. Pe 28 iunie, preşedintele turc Erdogan, preşedintele finlandez, premierul suedez şi secretarul NATO Jens Stoltenberg au purtat negocieri la Madrid, iar şeful Turciei şi-a schimbat decizia, şefii de stat semnând şi un memorandum pentru ca Suedia şi Finlanda să poată contnua cu cererile de aderare.