Seceta face ravagii în România! Fermierii cer declararea stării de calamitate. Ministrul Petre Daea: ‘Nu suntem departe’

sursa foto: Facebook

Fermierii se plâng că seceta şi arşiţa le-au provocat pagube uriaşe şi cer Guvernului declararea stării de calamitate până la sfârşitul lunii iulie.

„Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare vă informează oficial că fermierii au înregistrat pagube uriaşe în urma instalării secetei pedologice severe din iarna 2021-2022, primăvara anului 2022 şi arşiţa atmosferică din această vară. Sunt judeţe unde suprafeţele cu culturi agricole de toamnă au un grad de afectare datorat secetei pedologice severe cuprins între 40-80%. După cum bine ştiţi, situaţia este mult mai dramatică la culturile de primăvară care au un grad de afectare între 90-100%. (…) Avem nevoie de declararea stării de calamitate cu celeritate, deoarece majoritatea contractelor pentru inputurile cu preţ crescut datorită crizelor energetice, carburanţi, război, vor ajunge la termen la sfârşitul lunii iulie 2022. În fiecare an normal agroclimatic, fermierii şi-au achitat inputurile, au livrat recoltele contractate cu furnizorii de inputuri sau cu firmele locale, au plătit arenda, ratele la credite, leasing, taxele şi impozitele”, se arată într-o scrisoare deschisă trimisă către Guvern.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, susține că în aceste zile angajații statului din domeniu analizează posibilitatea ca țara noastră să constate starea de calamitate.

„Eu nu declar, ci constat (n. r.: starea de calamitate). Motiv pentru care am intrat în tiparul legal pentru a constata astfel încât să stabilim la fața locului: ce suprafață e afectată și la ce grad. Sunt trei tipuri. Avem un prag în care culturile nu sunt afectate cu mai mult de 50%, sunt cu situații mai mari, dar sunt și cazuri în care culturile sunt distruse în totalitate. (…)

Nu suntem departe de starea de calamitate. Acum stabilim procesele verbale.

Eu declar un singur lucru: fac ceea ce trebuie în spațiul juridic și constat la fața locului gradul de afectare a culturii. Apoi vedem ce înseamnă impactul pentru zona respectivă. Nu în toată țara este la fel. Sunt pierderi de recoltă, dar nu peste tot”, a spus Petre Daea, la Antena3.