Un deputat USR critică măsurile luate de Guvern: ‘Cum am ajuns să plătesc tarif social la energie electrică’

sursa foto: digifm

Deputatul USR Cristina Prună spune, într-o postare pe Facebook, că a ajuns să plătească tarif social la energie electrică.

„Cum am ajuns să plătesc tarif social la energie electrică. Măsurile luate pentru a ajuta oamenii în criza facturilor la energie au fost de la început haotice şi fără sens. În decembrie 2021, ministrul energiei venea să ne spună la televizor cum facturile nu cresc, iar pe partea cealaltă oamenii primeau facturi de 2-3 ori mai mari. Apoi au modificat din nou măsurile, iar în lunile februarie şi martie 2022 cei care s-au încadrat în consumurile stabilite de stat au primit plafonare şi compensare, cei care nu s-au încadrat nu au primit nimic. Merită spus că toate aceste măsuri sunt finanţate pe banii furnizorilor de energie care ar fi urmat să primească diferenţa între preţul din factură şi cel real. În realitate, au primit undeva la 30% din sumele solicitate. Practic până acum statul a făcut politică socială pe bani privaţi”, a scris Prună.

Deputatul USR afirmă că se va lăsa cu urmări, pentru că „din ce în ce mai mulţi furnizori ies de pe piaţă, iar asta va duce la alte creşteri de preţ”. „Sigur, suportate din bugetul de stat: adică tot banii noştri!”, adaugă aceasta.

Cristina Prună spune că de la 1 aprilie 2022 a intrat în vigoare plafonarea bazată pe consumul anului trecut.

”Ei bine, eu anul trecut am consumat sub 100 kWh/lună. Ce credeţi? Primesc până în luna martie 2023 un preţ plafonat la 0,68 lei/kWh. Un deputat în Parlamentul României primeşte preţ subvenţionat de statul român. Această aberaţie este doar vârful icebergului. O persoană cu venituri modeste, dar care se încălzeşte consumând energie electrică nu va beneficia de sprijin pentru că depăşeşte limita de consum pentru care preţul e plafonat. Noi am propus reducerea TVA-ului la 5% şi eliminarea unor tarife din factură. Aceste măsuri se aplicau pentru toată lumea în mod nediscriminatoriu. Aici am ajuns. Mi-au dat tarif social la factura de energie. Nici măcar nu pot renunţa el”, povesteşte Cristina Prună.