Un eurodeputat aruncă bomba: ‘Documente ale Consiliului UE arată că Olanda nu aplică legislaţia Schengen. Trebuie folosite la negocierile de aderare’

sursa foto: istockphoto

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, afirmă că sunt documente oficiale ale Consiliul Uniunii Europene care arată că Olanda nu aplică legislaţia Schengen, susţinând că această ţară este acuzată de deficienţe „grave” privind aplicarea acquis-ului Schengen în domeniul politicii comune a vizelor.

„În mod ironic, şi cel de-al doilea stat care s-a împotrivit, de-a lungul timpului, intrării României în Schengen are mari deficienţe în ceea ce priveşte implementarea legislaţiei Schengen. Sunt date oficiale, prezentate în două documente ale Consiliului UE. În primul, Olanda este acuzată de deficienţe „grave” privind aplicarea acquis-ului Schengen în domeniul politicii comune a vizelor. În acest sens, Olandei i se face practic un instructaj oficial privind modul în care ar trebui să-şi reorganizeze întregul sistem consular pentru a nu vulnerabiliza spaţiul Schengen. Sunt formulate, prin urmare, 25 de propuneri pe care aceasta trebuie să le implementeze de îndată”, a scris europarlamentarul Eugen Tomac pe Facebook.

El susţine că în al doilea document al Consiliului UE se menţionează deficienţe identificate pe baza unui Raport din 2021 în ceea ce priveşte implementarea de către Olanda a legislaţiei Schengen privind returnarea.

„Astfel, Olanda este obligată să implementeze o serie de modificări legislative pentru o aplicare uniformă a Directivei privind returnarea în conformitate cu jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”, arată Tomac.

Europarlamentarul menţionează că aceste două documente ale Consiliului UE „pot şi trebuie să fie folosite de autorităţile române şi cele bulgare în negocierile de săptămâna viitoare din Suedia”.

„Bineînţeles, nu pot să nu apreciez decizia politică a Olandei de a susţine în prezent aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen. Nu putem uita însă că, timp de 11 ani, ne-a fost îngrădit acest drept în mod nejustificat de către o ţară care astăzi este „certată” pentru deficienţe grave ce ţin chiar de protejarea spaţiului Schengen. Guvernele român şi bulgar trebuie să acţioneze în mod coordonat şi eficient. Este limpede că în spaţiul Schengen putem şi trebuie să intrăm doar împreună. Olanda se opune accesului Bulgariei, iar această decizie ne afectează în mod direct şi pe noi. Prin urmare, consider că, dacă pe 26 ianuarie, la Consiliul JAI, nu avem o concluzie şi un calendar asumat de corectare a votului discriminatoriu din 8 decembrie 2022, atunci singura şi cea mai rapidă cale de a intra în spaţiul Schengen rămâne acţiunea la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Situaţia în care ne aflăm nu mai ţine de relaţia dintre state sau instituţii. Acum, miza este demnitatea noastră şi trebuie să luptăm pentru a o recâştiga! România merită în Schengen!”, subliniază Tomac.