Gabriela Firea: ‘Abandonul școlar este o problemă a întregii societăți’

Sursa foto: Gabriela Firea / Facebook

Abandonul școlar este o problemă a întregii societăți, spune Gabriela Firea, după ce a participat la dezbaterea națională „Pactul pentru Tineri”.

„Abandonul școlar este o problemă a întregii societăți. Copiii care renunță acum la școală sunt adulții de mâine care nu vor putea să-și atingă adevărata capacitate. Sărăcia sau problemele din familie sunt, de cele mai multe ori, motivele care distrug azi viitorul unui copil”, scrie pe Facebook Gabriela Firea.

Ea a participat, la Bacău, alături de Marius Constantin Budăi, ministrul Muncii, la dezbaterea națională „Pactul pentru Tineri”.

„M-am bucurat să văd sală plină de cadre didactice, specialiști în educație, antreprenori, reprezentanți ai societății civile și chiar elevi interesați de această temă. I-am simțit pe toți deciși să se implice și să ofere soluții pentru reducerea abandonului școlar. E importantă și implicarea organizațiilor cu experiență și amintesc UNICEF Romania, Asociatia Părinților Isteți, Asociatia Pentru Valori In Educatie – AVE Romania, Asociatia SAMAS Sanatate pentru Mame si Sugari, FiiOm, Itsy Bitsy, Fundația pentru Educație și Vocație sau Open Tribe. Am vorbit despre Legea prevenirii separării copilului de familie, un proiect extrem de important inițiat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, aprobat săptămâna trecută în Guvern. Cred că pentru a preveni abandonul școlar este nevoie să știm mult mai bine situația copiilor din familiile cu risc. Asta ne propunem prin această lege realizată de specialiștii din Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, un proiect asumat PNRR”, adaugă ministrul Familiei.

Gabriela Firea menționează că proiectul de lege înființează Observatorul Național al Copilului, prima bază de date care cuprinde toți copiii, schimbă și modalitatea de finanțare, iar pentru serviciile sociale destinate prevenirii separării copilului de familie se propune asigurarea finanțării de la bugetul de stat a cel mult jumătate din necesar.

„Acum, doar 3 din 10 orașe au centre și specialiști pentru a preveni separarea de familie. În mediul rural, situația este gravă: mai puțin de 1 din 10 localități au resursele esențiale. În 570 de localități, 12 orașe și 558 de comune, nu există centre și specialiști. În plus, am făcut un pas important și pentru copiii care rămân în grija rudelor, cât părinții sunt la muncă în străinătate. Și nu sunt putini acești copii: ultimele statistici vorbesc de aproape 12.000 de copii cu ambii părinți peste hotare, rămași în grija rudelor. De acum, este obligatoriu să existe o persoană desemnată să se ocupe de creșterea unui copil cât timp părinții sunt la muncă și să răspundă dacă nu o face cum și-a asumat”, încheie Firea.