USR cere demisia lui Lucian Bode după concluziile UBB: ‘Furtul este furt’

sursa foto: adevarul.ro

Președintele USR Cătălin Drulă îi cere demisia de urgență din Guvernul României sau, în caz contrar, revocarea lui Lucian Bode din fruntea MAI, după ce Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai a confirmat că ministrul de Interne a plagiat în teza de doctorat.

„Lucian Bode a plagiat. Avem confirmarea de la universitatea care i-a dat diploma. Aşteptăm demisia din Guvern”, a scris Cătălin Drulă. Iar dacă Lucian Bode nu dovedeşte nici măcar acum, în faţa evidenţei, o fărâmă de onoare, USR solicită premierului Nicolae Ciucă să-l revoace de la conducerea MAI.

Cristian Ghinea, care a iniţiat demersul de transcriere a tezei de doctorat a lui Bode, a reacţionat de asemenea şi aminteşte că Adrian Ivan, coordonatorul tezei continuă să aibă job şi la UBB şi la SRI.

„Conform Comisiei de Etică a Universităţii Babeş-Bolyai, Lucian Bode a plagiat. Dacă era universitar, UBB îl putea sancţiona, zice decizia. Cum este ministru, trebuie să urmeze o demisie. Furtul este furt. Pe lângă plagiat, nivelul de gradiniţă al tezei pune Comisia UBB în situaţia de a preciza că NU a analizat calitatea tezei. E evidentă acolo o ruşine sănătoasă: ştim că e penibil nivelul, dar noi nu am analizat asta. Însă noua conducere a UBB nu poate ignora faptul că pe acest referat jenant scrie doctorat şi UBB. Coordonatorul Ivan continuă să aibă job şi la UBB şi la SRI. Astea nu sunt elemente de universitate care vrea în top european. Înţeleg că au de făcut curăţenie din urmă, dar când încep?”, declară Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici al USR.

Comisia de etică a Universității Babeș‐Bolyai din Cluj‐Napoca a analizat lucrarea de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode și a constatat „o serie de abateri de la bunele norme de publicare: erori de citare și unele fragmente plagiate”.