Percheziții în Iași. Cămătarii împrumutau oameni de afaceri cu dobânzi de până la 400%, iar apoi îi sechestrau

sursa foto: digi24

Polițiștii și procurorii DIICOT Iași fac luni dimineața 42 de precheziții într-un dosar de camătă. Membrii grupărilor vizate ar fi dat bani împrumut bani cu dobânzi de până la 400% și ar fi amenințat cu violența și privare de libertate victimele, informează IPJ Iași.

Din probatoriile administrate a rezultat faptul că, la începutul anului 2021, în municipiul Iași, s-ar fi constituit două grupări infracționale organizate, în scopul acordării de împrumuturi bănești, cu camătă cuprinsă între 20 și 120%, uneori camăta ajungând la 400%.

Membrii celor două grupări ar fi acordat împrumuturi cu camătă doar acelor persoane despre care ar fi avut informații că sunt solvabile. Astfel, ar fi fost împrumutate persoane care ar deține imobile, persoane care ar avea diverse afaceri, împătimiți ai jocurilor de noroc, persoane care ar lucra în instituții publice și persoane care ar săvârși diverse infracțiuni.

După identificarea persoanelor pretabile acordării de împrumuturi, membrii grupării le-ar fi verificat prin diverse legături, în ceea ce privește posibilitatea acestora de a returna împrumuturile sau posibilitatea obținerii unor importante suprafețe de teren.

Polițiștii și procurorii au identificat peste 50 de persoane vătămate.

După acordarea împrumuturilor, membrii celor două grupări infracționale ar fi început să pună presiune asupra persoanelor vătămate, în scopul recuperării sumelor împrumutate și a dobânzilor, și ar fi recurs la amenințări cu acte de violență sau la lipsiri de libertate.

Pentru a da o aparență de legalitate a împrumuturilor, membrii grupării infracționale ar fi determinat persoanele vătămate să încheie inițial contracte de împrumut, în care era trecută suma împrumutată și camăta, iar ulterior ar fi încheiat contracte de dare în plată, prin care ar fi intrat în posesia unor suprafețe importante de teren, a căror valoare depășeau și de 10 ori valoarea împrumutului acordat.