Proteste la Ambulanță în perioada următoare: care sunt nemulțumirile sindicaliștilor

sursa foto: pixabay

Federaţia Naţională Sindicală ”Ambulanţa” din România (FNSAR), afiliată la Blocul Naţional Sindical, anunţă că declanşează acţiuni de protest în toate Serviciile Publice de Ambulanţă, în perioada următoare. Calendarul va debuta cu un miting, care va fi organizat în data de 22 noiembrie 2022 în faţa Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), respectiv în faţa Ministerului Sănătăţii şi în faţa sediul Guvernului României, anunţă, joi, sindicaliştii.

Nemulțumirile membrilor Blocului Național Sindical și ale membrilor Federației ”Ambulanța” sunt legate de lipsa de reacție a premierului României Nicolae-Ionel Ciucă la memoriul înaintat de FNSAR în data de 30 Mai 2022, în care au fost prezentate problemele acute cu care se confruntă serviciile publice de ambulanță, refuzul șefului DSU, care este și președintele Comisiei Interministeriale pentru Suport Tehnic dr. Raed Arafat, de a convoca ședințe CIMST pe parcursul anului 2022, precum și sabotarea serviciilor publice de ambulanță de către Departamentul pentru Situații de Urgență, respectiv Inspectoratul General pentru Situații de Urgență prin neimplicare în cursul anului privind încheierea contractului subsecvent pe anul 2022 din Acordul-CADRU pe anii 2018-2022. Acest fapt a dus la pierderea a unui număr de aproximativ 400 de ambulanțe Tip B 4×4 și 4×2 pentru echipaj medical de urgență și a celor aproximativ 100 de ambulanțe Tip C pentru echipaj medical de urgență cu medic, în condițiile în care, serviciul se confruntă cu o mare lipsă de autosanitare, iar din numărul de autosanitare din dotare, doar 25% îndeplinesc condițiile tehnice legale.

Alte nemulțumiri sunt legate de suspendarea Legii nr. 5/2021 privind statutul personalului profesionist operativ de intervenție din cadrul serviciilor civile care asigură asistență publică medicală de urgență și prim ajutor calificat prin OUG nr. 69/2021 la propunerea Secretarului de Stat dr. Raed Arafat, folosindu-se de motive nerealiste, cât și discriminatorii față de structurile din subordinea directă a acestuia, adică pompierii, precum și corectarea salarizării personalului din serviciile de ambulanță, cu prioritate a salariului de bază al asistentului medical din aceste servicii și nu numai, cât și crearea unui punct distinct al salarizării pentru întregul personal din Serviciile Publice de Ambulanță în Anexa II din viitoarea Lege a salarizării.