România, împărțită între furtuni și caniculă. Zonele vizate de avertismentul meteorologilor

sursa foto: pixabay

Meteorologii au emis joi noi alerte de furtuni, dar și de caniculă.

Astfel,  de azi de la ora 10.00 până vineri ora 6.00, este Cod galben de ploi în Oltenia, local în Muntenia, sudul Moldovei și al Banatului, sudul și estul Transilvaniei și nordul Drobogei. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină. Local cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp.

Un Cod portocaliu va fi în vigoare joi între orele 14.00 – 23.00 și anunță cantități de apă însemnate, instabilitate atmosferică accentuată. În Carpații Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu averse torențiale și frecvente descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 40…60 l/mp. Județele vizate sunt Caraș Severin, Hunedoara, Gorj, Alba, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Brașov, Dâmbovița, Prahova, Covasna și Buzău.

Joi și vineri este Cod galben de căldură și disconfort termic ridicat în vestul și local în sudul țării. Disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, îndeosebi în după-amiaza zilei de vineri. În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade.

Sâmbătă disconfortul termic va fi ridicat în majoritatea regiunilor, local va fi caniculă, iar din a doua parte a zilei instabilitatea atmosferică se va accentua mai întâi în vest și nord-vest, apoi treptat și în restul teritoriului.