Vești bune pentru zeci de mii de copii! Vor primi mai mulți bani de la stat – anunțul Gabrielei Firea

sursa foto: Gabriela Firea / Facebook

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, a anunţat, miercuri, într-o postare pe Facebook, că peste 47.000 de copii din sistemul de protecţie specială vor beneficia de măsurile reunite în pachetul “Sprijin pentru România”, adoptat luni de coaliţia de guvernare.

„Luăm primele măsuri concrete pentru a le oferi o viață mai bună copiilor aflați în grija statului.
Peste 47.000 de copii din sistemul de protecție specială vor beneficia de măsurile reunite în pachetul “Sprijin pentru România”.
Majorăm sumele acordate de către stat pentru creșterea și îngrijirea acestor copii care au rămas la fel din anul 2014.
M-am bucurat să duc aceste vești la Valea Plopului, acolo unde părintele Nicolae Tănase are grijă de sute de copii, mulți dintre ei din sistemul de protecție a statului, în colaborare cu DGASPC Prahova. În centrul social al Asociației Pro Vita “Sfântul Brâncoveanu” sunt îngrijiți în case de tip familial copii români, iar de la începutul lunii martie au ajuns aici și copii refugiați din Ucraina, tot din sistemul de protecție.
Am avut bucuria de a o sărbători, împreună cu părintele Tănase și personalul centrului, pe Greta, o tânără refugiată din Ucraina care a împlinit 18 ani. A fost o zi de naștere specială, departe de țara natală, dar am văzut fericirea din ochii ei. La fel cum i-am văzut bucuroși pe toți copiii cărora le-am câte dus un mic dar.
Un ajutor mai însemnat vine de Guvernul României: majorăm toate sumelor pe care statul le plătește pentru creșterea acestor copii din centrele sociale.
Majorăm alocația zilnică de hrană de la 12 lei/zi la lei/zi, pentru copiii până în 3 ani, protejați în centre, și pentru copiii din centrele de zi.
Majorăm alocația zilnică de hrană de la 16,6 lei/zi la lei/zi, pentru copiii între 3 și 26 de ani, aflați în centre de protecție.
Mărim de 5 ori, până la 150 de lei/lună, suma pentru nevoile personale ale copiilor din centre. Sunt banii de buzunar pe care copiii îi primesc în familii, pentru un suc sau ceva doar al lor. Pentru copiii din centre, statul reprezintă familia!
Sumele acordate de stat pentru îmbrăcămintea, încălțămintea, jucăriile, rechizitele sau obiecte de igienă fiecărui copil din sistemul de protecție cresc cu aproape 60%! Până acum, pentru un copil între 7 și 14 ani suma anuală era 611 lei. După majorare, pentru același copil statul plătește 968de lei/an.
Se majorează cu peste 40% alocația lunară de plasament a copiilor, inclusiv a celor cu dizabilități. Pentru un copil aflat în plasament, statul plătește acum 630 de lei, iar după majorare suma ajunge la 900 de lei lunar. Pentru un copil cu dizabilități, alocația se mărește la 1350 de lei lunar.
Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse are deja în lucru proiectul de hotărâre, iar în zilele următoare va intra pe circuitul de avizare”, scrie Gabriela Firea pe Facebook.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.