Cât de important este sportul pentru copilul tău?

Știm cu toții cât de important este sportul pentru o viață sănătoasă, iar de la această regulă nu fac excepție nici copiii. Cu cât vor face mai multă activitate fizică, mai ales dacă este vorba despre activitatea fizică coordonată, cu atât șansele de a avea o dezvoltare armonioasă sunt mai mari. Sportul este cu adevărat important pentru copilul tău, însă important este să știi ce sport să îl îndrumi pe cel mic să facă, de la ce vârstă să înceapă sportul respectiv și ce alte alegeri specifice să facă în acest sens.

De ce este important sportul pentru copii?

Importanța sportului pentru o dezvoltare armonioasă este o chestiune evidentă. Cu toții știm cât este de important să faci exercițiile fizice zilnice pentru a-ți menține corpul sănătos și pentru a menține nivelul optim de energie care să te ajute să duci la capăt toate sarcinile de zi cu zi. Și pentru copii sportul este la fel de important ca pentru un adult, poate chiar mai important în multe cazuri, având în vedere energia de care dispune un copil.

Sportul îi poate ajuta pe copii să nu aibă un regim de viață sedentar, să prevină obezitatea și să aibă o stare de spirit adecvată zi de zi. Și copiii pot fi mai optimiști și mai energici atunci când fac sport, ba chiar un anumit sport poate deveni cu ușurință o pasiune de urmat pe viață – o pasiune care ajută nu numai la destindere, la relaxare, ci și la ocuparea timpului într-un mod benefic.

Ce sporturi aleg copiii astăzi?

Clasicele fotbal sau baschet, tenis sau gimnastică sunt astăzi completate de practicarea unor sporturi inedite, printre care sporturi de contact sau sporturi pe care le pot practica pur și simplu în parc alături de prieteni, așa cum ar fi datul cu skate bord sau sesiunile de parkour. Role, patine cu rotile sau mersul cu bicicleta dus la un alt nivel ar putea reprezenta, de asemenea, sporturi atractive pentru copiii de astăzi.

Criterii importante în alegerea sportului de către copii

Este foarte important ca un copil să facă ce îi place. Dacă este vorba despre copii care au vârste mai mici, părinții sunt, înainte de toate, aceia care pot observa ce înclinații au cei mici. Totodată, tot părinții sunt aceia care pot alege pentru copiii lor sporturi care ar putea să îi ajute în procesul de dezvoltare armonioasă.

De exemplu, copiii timizi ar trebui să fie îndreptați în mod natural spre desfășurarea unor activități care sunt adaptate temperamentului pe care îl au, a unor activități care să le permită să rămână în fundal. Cu toate acestea, orientarea acestora către sporturi de echipă, care să îi ajută să se deschidă față de ceilalți ar fi un lucru extrem de util.

Ajută cu adevărat sportul în dezvoltarea unui copil?

Cu siguranță da, ajută. Pe lângă respectarea unor reguli, practicarea unui anumit sport, mai ales dacă este vorba despre un sport de echipă, dar nu numai, ar putea ajuta copilul diverse valori importante în viață: spiritul de echipă, tactica perfectă de joc, rezistență, îndemânare și altele. Practicarea unui anume sport poate coincide cu momentul în care copilul învață să respecte regulile sau chiar să se autodepășească: să depășească anumite frici, să vrea mai mult, să fie motivat, totul pentru a se dezvolta frumos.