De ce ne îngrășăm: aditivul care stimulează foamea și dă dependență. Află în ce alimente se găsește

Laura Ene, medic nutriționist

Timp de secole, omenirea a cunoscut doar patru gusturi: dulce, acru, sărat şi amar. Dar la finalul anilor 1800, un bucătar european şi un chimist japonez, Kikunae Ikeda, au extras glutamat din alge.  Adăugat drept condiment la alte preparate s-a descoperit că le potenţează gustul şi îl transformă din ceva bun în ceva irezistibil. L-au numit al cincilea gust: umami, prezent din abudenţă în preparatele din carne sau cu dashi, un concentrat de peşte.  În ziua de azi, alimentele care pot oferi senzaţia umami sunt mult mai multe.  Umami, care, în japoneză, înseamnă gust plăcut sau delicios, nu are capacitatea de a sătura, sporește secreția de salivă și stimulează foamea. Se găsește în mod natural în unele alimente, dar cel mai adesea gustul umami este dat de monoglutamatul de sodiu, produs în cantități industriale. Toate brânzeturile de fermentație medie și îndelungată, în special parmezanul, roșiile, carnea și șunca maturate, vinul, sparanghelul alb și verde conțin umami în mod natural. Înlocuitorul său artificial, monoglutamatul de sodiu, un potențiator de gust folosit la scară largă în industria alimentară, poate avea efecte nocive asupra sănătății dacă este consumat în cantități mari. Multe studii îl fac responsabil de obezitate, Alzheimer, Parkinson, tensiune arterială crescută, deteriorări ale ficatului și rinichilor.

Monoglutamatul de sodiu se găsește în mai toate produsele alimentare procesate – mezeluri, conserve, chipsuri, biscuiți, supe instant, cele mai multe tipuri de pâine, produse de patiserie și fast food, lapte praf, băuturi carbogazoase.

Practic, monoglutamatul de sodiu păcălește papilele gustative și creierul făcându-le să creadă că mâncarea are un gust delicios. Fiind o excitotoxina, monoglutamatul de sodiu stimulează creierul să produca cantități suplimentare de dopamină, drogul senzatiei de bine. Acest lucru permite producătorilor din industria alimentară să scadă calitatea și să-și mărească profiturile.

Invitată la emisiunea Tainele Minții cu Dana Chera, medicul nutriționist Laura Ene a explicat cum putem scăpa de dependența de umami, pe care cei mai mulți dintre noi nici nu știu că o au, și cum putem avea o alimentație echilibrată și, în același timp, gustoasă.