Șeful ONU îi critică pe liderii lumii: aceste crize amenință viitorul umanității, urmează o iarnă a nemulțumirii mondiale!

Antonio Gutteres, secretarul general al ONU

Avem nevoie de o coaliție a lumii altfel nu vom putea face față multiplelor crize prin care trece omenirea, de la război, la instabilitate economică profundă și terminând cu schimbările climatice. Este avertismentul secretarului general al ONU, Antonio Guterres. Înaltul oficial a declarat că liderii planetei nu sunt pregătiți sau dispuși să facă față provocărilor actuale, a criticat divizarea dintre Vest și Sud și a preconizat că va urma o „iarnă a nemulțumirii mondiale”.

„Criza puterii de cumpărare se dezlănţuie, încrederea se fărâmiţează, inegalităţile explodează, planeta noastră arde, şi cu toate acestea suntem blocaţi de o uriaşă disfuncţie mondială. Aceste crize ameninţă viitorul însuşi al umanităţii şi destinul planetei noastre. Să nu ne facem iluzii. Suntem pe o mare agitată. Se profilează o iarnă a nemulţumirii mondiale”, a spus Antonio Guterres în deschiderea reuniunii la nivel înalt a Adunării generale a ONU.

Nu putem continua așa, le-a transmis șeful ONU reprezentanților națiunilor, potrivit AFP și Reuters.

„Divizările geopolitice subminează activitatea Consiliului de Securitate, subminează dreptul internaţional, subminează încrederea şi credinţa populaţiilor în instituţiile democratice”, a punctat Gutteres în discursul său, unul dintre cele mai tranșante și mai dure rostite vreodată de la tribuna Organizației Națiunilor Unite.

CNN notează că Gutteres i-a acuzat și pe giganții din energie că „se bucură de sute de miliarde de dolari din subvenții și profituri excepționale în timp ce economiile gospodăriilor se reduc și planeta arde”. El a recomandat guvernelor din țările dezvoltate să aplice taxe excepționale companiilor din petrol și gaze pentru a ajuta populația afectată de scumpirile exagerate și țările care suferă în urma schimbărilor climatice dramatice.