Zelenski, vizită surprinză la Bucea: ‘Ştim că mii de persoane au fost ucise şi torturate, membre rupte, femei au fost violate şi copii ucişi’

sursa foto: captura video

Cu un aer grav, îmbrăcat într-o haină kaki şi vestă antiglonţ în culori de de camuflaj, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a petrecut luni o jumătate de oră în Bucea, unde a acuzat forţele ruse că au comis crime de război care vor fi „recunoscute ca genocid”, informează AFP, potrivit Agerpres.

Această vizită, prima ieşire din Kiev de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie, nu fusese anunţată, deşi dimineaţa se zvonise că ar putea veni.

Cu puţin timp înaintea sosirii sale, zona a fost securizată. Aproximativ 40 de jurnalişti se aflau deja în oraş, transportaţi de la Kiev într-un convoi de mai multe microbuze, flancate de maşini de poliţie, în cadrul unei vizite organizate de autorităţi. Preşedintele a sosit în jurul prânzului, înconjurat de soldaţi înarmaţi. După sosirea sa, comunicaţiile cu exteriorul au devenit imposibile şi nicio reţea telefonică nu a mai fost accesibilă.

Preşedintele Volodimir Zelenski a parcurs câţiva metri pe o stradă din centrul oraşului presărată cu transportoare de trupe şi vehicule blindate ruseşti avariate pe câteva sute de metri, într-un peisaj cu case distruse.

Protejat de soldaţi înarmaţi, preşedintele Zelenski a făcut apoi un scurt punct de presă pe această stradă, în care a denunţat „crimele de război” comise în Bucea după descoperirea în oraş a unui număr mare de cadavre îmbrăcate în civil.

„Sunt crime de război şi vor fi recunoscute de lume ca genocid”, a spus el.”Sunteţi aici şi puteţi vedea ce s-a întâmplat. Ştim că mii de persoane au fost ucise şi torturate, membre rupte, femei au fost violate şi copii ucişi”, a adăugat el.

După briefing-ul de presă, preşedintele Zelenski a intrat în mica grădină a unei case nedistruse, tot pe aceeaşi stradă, pentru a vorbi timp de zece minute cu un cuplu de bătrâni, departe de priviri şi camere de luat vederi. A părăsit apoi oraşul într-un convoi, iar presa a fost invitată să viziteze o pivniţă în care zăceau cadavrele a cinci bărbaţi în civil, dintre care cel puţin trei aveau mâinile legate la spate cu fâşii de ţesătură albă.

Bucea, un oraş de aproximativ 37.000 de locuitori (înainte de război) situat la 30 km de capitală, a fost împreună cu Irpin scena unora din cele mai aprige lupte de la începutul invaziei ruse. Oraşul a fost ocupat de armata rusă pe 27 februarie, rămânând inaccesibil mai bine de o lună. Bombardamentele au încetat joi, iar forţele ucrainene nu au putut să pătrundă complet până acum câteva zile.

AFP a văzut sâmbătă cadavrele a cel puţin 22 de persoane îmbrăcate în civil pe străzile din Bucea. Una era întinsă lângă o bicicletă, iar alta avea sacoşe de cumpărături alături. Un cadavru avea mâinile legate la spate.

Potrivit primarului oraşului, Anatoli Fedoruk, 280 de persoane au fost înmormântate în gropi comune.

1 thought on “Zelenski, vizită surprinză la Bucea: ‘Ştim că mii de persoane au fost ucise şi torturate, membre rupte, femei au fost violate şi copii ucişi’

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.