60 la sută dintre meseriile care existau în 1989 au dispărut. Oamenii riscă să se transforme în roboți, avertizează un reputat profesor

Mai mult de jumătate din meseriile care existau la momentul Revoluției din 1989 au dispărut deja, avertizează reputatul profesor Florian Colceag. Schimbările pe piața muncii vor continua accelerat, iar, dacă România nu-și va adapta sistemul de educație, viitorul va arăta dezastruos. Omenirea are nevoie de inteligențe specializate pe diferite domenii ca să poată evolua, altfel forța de muncă umană va fi înlocuită de inteligența artificială ori oamenii înșiși se vor transforma în niște roboți. Profesorul Colceag crede că sistemul de notare actual demotivează elevii și că nu există oameni proști, ci doar oameni care nu își găsesc rostul, adică nu îmbrățișează meseria care li s-ar potrivi.

Supranumit antrenorul de genii, Florian Colceag atrage atenția că, la nivel global, nu mai există o preocupare reală pentru mintea și sufletul omului. Creativitatea și libertatea de gândire trebuie încurajate, crede el, subliniind că actualul sistem de educație este putred și va falimenta viitorul României. Potrivit statisticilor recente, 42 la sută dintre elevii români sunt analfabeți funcțional. Iar cei mai mulți dintre absolvenții liceelor de top aleg să părăsească țara. Invitat la emisiunea Tainele Minții de la ETNO, profesorul Colceag a declarat că actualul sistem de educație ar putea fi schimbat din temelii în 4 ani, dacă ar exista voință politică.